Red Velvet cupcakes

Deze miniversie van de grote broer Red Velvet Cake, is iets wat iedereen thuis kan maken. Ze zien er niet alleen feestelijk uit, maar ze zijn ook nog eens lekker mals.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr patisseriebloem
  • 45 gr pure cacao
  • 5 gr natriumbicarbonaat
  • snuifje zout
  • 225 boter, op kamertemperatuur
  • 400 gr kristalsuiker
  • 4 eieren
  • 230 gr zure room
  • 120 ml melk
  • enkele druppels rode voedingskleurstof
  • enkele druppels vanille extract
  • 450 gr Philadelphia roomkaas natuur, op kamertemperatuur
  • 115 gr boter, op kamertemperatuur
  • enkele druppels vanille extract
  • 250 gr bloemsuiker, gezeefd
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Vul 28 metalen muffinbakvormen met papieren muffinvormpjes.
  • Zeef de bloem met het cacaopoeder, het natriumbicarbonaat en het zout.
  • Klop de boter met de suiker tot een lichte, romige massa.
  • Klop de eieren er een voor een onder. 
  • Doe de zure room, melk, kleurstof en vanille erbij en meng goed.
  • Klop de droge ingrediënten geleidelijk aan door het beslag op lage snelheid. Meng alleszins niet te lang of je krijgt een taai beslag.
  • Het beslag heeft nu een bordeaux-paarse kleur. 
  • Giet het beslag in een spuitzak met een rond mondje.
  • Verdeel het beslag over 28 papieren muffinvormpjes. Reken 50 gr beslag per cupcake. 
  • Bak de cupcakes 20 min of tot ze gaar zijn van binnen. Doe de test met een houten prikker om te zien of het deeg uitgebakken is.
  • Laat de cupcakes 5 min afkoelen op een taartrooster en haal ze dan uit de metalen vormen. Laat ze volledig afkoelen. Het papieren vormpje laat je best zitten, zodat de cakejes niet uitdrogen.
  • Klop de Philadelphia met de boter en vanille tot een luchtige massa. 
  • Voeg de bloemsuiker geleidelijk aan toe tot je een glad glazuur bekomt.
  • Doe het glazuur in een spuitzak en laat die even opstijven in de koelkast.
  • Spuit mooie roosjes op de cupcakes.
TIP:

Koop goeie voedingskleurstof. De plastic flesjes uit de supermarkt zijn hier niet geschikt voor. Bij Aveve of in speciaalzaken vind je de "dikkere" voedingskleurstof, eerder een pasta dan gekleurd water. Dat is de voedingskleurstof die je nodig hebt.
Zorg dat de boter voor het glazuur niet meer hard is, anders krijg je nooit een glad glazuur. Was je boter niet zacht genoeg, zet dan het glazuur 1 min in de microgolf en klop opnieuw op met de mixer.
Als je dat wilt, kan je het glazuur nog versieren met suikerpareltjes of rood fruit.
Gebruik een meloenschepje om een gat te maken in de bovenkant van je cupcakes. Nu kan je er nog een vulling inspuiten (bijvoorbeeld gesmolten chocolade)vooraleer je het glazuur aanbrengt. Je kan er bijvoorbeeld ook een ontpitte kers in duwen.

Reacties