Cheesecake uit New York

Foto Cathy Van de Moortele
We weten allemaal dat de beste cheesecake uit Amerika komt. Er zijn maar weinig restaurants die geen cheesecake hebben op hun kaart. In ons land vind je ook steeds vaker cheesecake. Mijn schoonzusje maakte een versie met rood fruit en die was superlekker. Zelf geef ik het fruit er graag apart bij en ook cheesecake zonder bodem vind ik top. Dit is haar recept, met nog een paar kleine aanpassingen.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr volkoren koekjes, fijngemalen
  • 150 gr boter, gesmolten
  • 600 gr roomkaas natuur, type Philadelphia
  • 250 gr platte kaas
  • het merg van 1 vanillestokje
  • 100 gr kristalsuiker
  • 50 gr maïzena
  • 3 eieren
  • 100 ml slagroom
  • 200 gr witte chocolade, in stukjes gebroken
  • 300 gr rood fruit
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bekleed een springvorm met bakpapier.
  • Mix de koekjes met de gesmolten boter en verdeel dit mengsel over de bodem van een ronde springvorm met 24 cm diameter.
  • Bak de bodem 10 min in het midden van de oven.
  • Haal de bodem uit de oven en laat hem afkoelen op een taartrooster.
  • Klop de roomkaas romig met de platte kaas en het vanillemerg.
  • Meng de suiker met de maïzena en roer dit onder de kaas.
  • Voeg de eieren één voor één toe en roer goed na elke toevoeging.
  • Roer de room door het mengsel.
  • Smelt de chocolade in de microgolf op een laag wattage en roer goed door tot een glad mengsel. Voeg de chocolade toe aan de massa en meng een laatste keer.
  • Schep de vulling op de taartbodem, strooi het fruit erover en bak de taart 45 min. De taart zal nog niet gaar zijn en nog niet bruin bovenaan.
  • Zet de oven uit en laat de taart er nog 30 min in staan. 
  • Laat de taart afkoelen op een taartrooster en zet ze daarna in de koelkast.
TIP:

Dek de taart af met aluminiumfolie als de bovenkant te bruin dreigt te worden.
Laat de bodem weg als je graag wilt besparen op calorieën en koolhydraten (bak de taart in een silicone vorm). Hou er dan wel rekening mee, dat je de taart niet uit de vorm zal kunnen halen.
Geef het fruit er apart bij ipv het mee te bakken.
Gebruik diepvriesfruit dat je op voorhand liet ontdooien en uitlekken.
Was het rood fruit. Doe het fruit in een steelpannetje met wat water, suiker en citroensap. Laat inkoken tot een soort jam. Serveer deze jam bij de cheesecake.
Laat het rood fruit weg en voeg wat citroensap en -rasp toe aan de vulling voor een cheesecake met zing.

Reacties