Fondant aardappelen

Ik hou niet zo van gewone, gekookte aardappelen. Maar andere aardappelbereidingen kunnen me echt wel bekoren. Neem nu deze fondant aardappelen: krokant van binnen en heerlijk romig en kruimig aan de binnenkant. De ideale begeleider bij een zondagse lunch.

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 1 kg frietaardappelen, gewassen 
  • peper en zout
  • echte boter
  • enkele twijgjes thijm
  • kippenbouillon
Hoe gaan we te werk:
  • Snij de uiteinden van de aardappelen. Zet ze rechtop en snij met een scherp aardappelmesje de schillen van de aardappelen. Je bekomt nu cilindervormige aardappelen. Snij elke aardappel in 2 gelijke cilinders.
  • Laat de aardappelcilinders 5 min in koud water liggen, om overtollig zetmeel weg te spoelen.
  • Droog de aardappelen goed af.
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Verhit de olie in een gietijzeren pan (Le Creuset).
  • Doe de aardappelcilinders in de pan en bak ze bruin aan één kant. 
  • Kruid de aardappelen met peper en zout.
  • Giet de resterende olie weg en voeg de boter toe, samen met de thijm.
  • Draai de aardappeltjes om en bak ze aan de andere kant in de schuimende boter.
  • Kruid de aardappelen ook aan deze kant.
  • Voeg de bouillon toe en zet de aardappelen in de oven, gedurende 30 min.
  • De fondant aardappeltjes zijn klaar zodra het vocht verdampt is.
  • Garneer met nog wat verse takjes thijm en extra thijmboter.
TIP:

Bestrooi met vers gesnipperde peterselie of bieslook.
Zorg voor aardappelen die even groot zijn, zodat de baktijd gerespecteerd kan worden.
Gebruik eens smout of ganzenvet als vetstof.
Vervang de helft van de aardappelen door stukken zoete aardappel voor extra kleur en smaak.

Reacties

Unknown zei…
dit ga ik eens proberen met een lekker konijntje op de wijze van bernardus