Poolse "Andruty" wafeltjes

Foto Cathy Van de Moortele
Niet alleen in België worden wafeltjes gebakken. We hebben al Parijse boterwafeltjes gemaakt, wafeltjes uit de oude doos, galetjes, Italiaanse wafeltjes... Deze keer maken we Poolse wafeltjes. Vul ze op met een vulling naar keuze, zodat je een dubbel wafeltje bekomt. Yummie! In Polen noemt men deze wafeltjes "andruty". Je kan ze het best vergelijken met de wafeltjes die je vaak op ijsjes ziet.
Ik heb ze gebakken in een Italiaans "pizzelle" wafelijzer, op het gasfornuis. Je vet het ijzer aan beide zijden lichtjes in en verwarmt het goed voor op het gasfornuis. Schep een eetlepel beslag op de mal, knijp het ijzer dicht en je hoort het beslag "knieperen". Snij overtollig beslag langs de randjes weg, zodat het niet verbrandt in de gasvlammen.

Wat hebben we nodig:
  • 6 grote eieren, gescheiden
  • 100 gr bloemsuiker
  • 100 gr geklaarde boter
  • enkele druppeltjes vanille essence
  • 240 gr patisseriebloem, gezeefd
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de eierdooiers dik met de suiker, tot je een romige massa bekomt.
  • Roer de geklaarde boter en de vanille door de dooiers.
  • Meng met de bloem en klop krachtig tot je een dik maar nog steeds lopend beslag bekomt. Als het beslag te dik is, voeg dan een scheutje melk toe.
  • Klop de eiwitten op en spatel ze door het beslag, net voor je gaat bakken.
  • Vet je gietijzeren wafelijzer in en giet net voldoende beslag in de mal om het oppervlak te bedekken. Gebruik hiervoor een maatbeker met schenktuitje.
  • Bak de wafel anderhalve minuut. Draai het ijzer om en bak nogmaals anderhalve minuut.
  • Haal de wafel uit het ijzer en laat hem afkoelen op een taartrooster. 
  • Ga zo verder tot alle beslag op is.
  • Wanneer de wafels helemaal afgekoeld zijn, kan je ze opvullen naar keuze. Je kan ze ook stapelen per 8 stuks en overgieten met chocoladesaus. Laat alles opstijven en snij er dan kleine driehoeken van.
TIP:

Foto Cathy Van de Moortele
Deze wafeltjes zijn heel breekbaar. Wees er voorzichtig mee. Bewaar ze in een luchtdichte doos.
Vul de wafeltjes met boterroom of choco of confituur of roomkaas.
Rol de wafeltjes meteen na het bakken op als een hoorntje. Zo kan je ze vullen naar keuze. Je moet heel snel zijn, want eenmaal afgekoeld, kan je ze niet meer vormen. In de kookwinkel vind je inox buisjes waarrond je de wafeltjes kan plooien.
Geklaarde boter maak je zelf door boerenboter in een steelpannetje te verwarmen en "af te schuimen". Ik koop mijn geklaarde boter (ghee) bij Himalaya in Gent, een Pakistaanse winkel.

Reacties