Aardappelsoep met ham

Deze dikke maaltijdsoep smaakt heerlijk op een koude winterdag. Het grote voordeel van deze soep, is dat je meer/minder aardappelen of ham kan toevoegen naar smaak en nog steeds een smakelijke soep hebt. Mocht je ooit in Amerika zijn, bestel dan zeker eens deze soep.

Wat hebben we nodig:
  • 550 gr aardappelen, geschild en in fijne brunoise gesneden
  • 1 stengel selder, in fijne brunoise gesneden
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 grote wortel, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • 85 gr gekookte ham, in fijne brunoise gesneden
  • 750 ml bouillon
  • peper en zout
  • 70 gr vetstof
  • 40 gr vloeiende bloem
  • 475 ml melk
Hoe gaan we te werk:
  • Doe de aardappeltjes met de selder, ui, wortel, ham en bouillon in een grote kookpot.
  • Breng de soep aan de kook en laat ze doorkoken op medium warmte tot de aardappelen zacht zijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Smelt de boter in een steelpannetje. Voeg de bloem toe en meng goed. Laat de bloem even meebakken.
  • Voeg geleidelijk aan de melk toe en maak een gebonden, gladde bechamel.
  • Giet de bechamel bij de aardappelsoep en warm nog eens goed door.
  • Serveer onmiddellijk.
TIP:

Werk af met geraspte cheddar kaas en gesnipperde pijpajuintjes.
Roer wat vers gesnipperde peterselie of bieslook door de soep, net voor je ze serveert.
Heb je geen ham? Vervang de ham dan door fijn gesneden spekblokjes die je krokant gebakken hebt of blokjes gekookte kip of kalkoen.

Reacties