Meringue champignons

Soms heb je enkel eierdooiers nodig in een recept. Gooi je eiwitten niet weg, maar vries ze in om later meringue van te maken.

Wat hebben we nodig:
  • 40 ml eiwitten
  • snuifje zout
  • 2 ml vanille extract
  • 65 gr kristalsuiker
  • 2 gram pure cacao
  • 35 gr BLOC chocolade
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 110°C.
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier.
  • Klop de eiwitten op met het snuifje zout.
  • Voeg de vanille toe.
  • Voeg de suiker geleidelijk aan toe terwijl je blijft kloppen (gebruik de Kenwood en zorg voor een vetvrije kom). Zorg dat de suiker helemaal opgelost is.
  • Neem een spuitzak en gebruik een rond spuitmondje. Doe de spuitzak halfvol en spuit ronde hoopjes op het bakpapier. Dit zullen de hoedjes van de champignons worden. Rond telkens af aan de zijkant, zodat er bovenop geen piekjes komen.
  • Voor de steeltjes spuit je kleinere hoopjes en "trek" je de spuitzak recht naar boven. Zorg dat de steeltjes in proportie zijn met de hoedjes. 
  • De hoedjes en de steeltjes mogen gerust verschillend van vorm zijn, dat maakt het net echter.
  • Met een zeefje bestuif je de hoedjes heel voorzichtig met wat cacao.
  • Bak de meringues 1u in de voorverwarmde oven of tot de kapjes droog genoeg zijn om ze van de bakplaat af te halen.
  • Laat de meringues volledig afkoelen.
  • Smelt wat chocolade in de microgolf, op lage wattage. Roer de chocolade glad.
  • Maak een gaatje in de onderkanten van de hoedjes. 
  • Smeer gesmolten chocolade op de onderkanten van de hoedjes.
  • Doop de bovenkant van de steeltjes in de chocolade en duw ze voorzichtig in de opening van de hoedjes. Eens de chocolade uitgehard is, zullen de steeltjes mooi vastzitten aan de hoedjes.
TIP:

Verwarm de kristalsuiker 1 min in de microgolf. Zo lost de suiker beter op in de eiwitten.
Met een tandenstoker kan je de sporen maken in de onderkanten van de hoedjes.
Laat de meringues omgekeerd drogen in lege eierdozen.
Gebruik deze champignons als decoratie bij taart of geef ze bij de koffie als lekkernij.

Reacties