Mini pretzels

Als je ooit naar Amerika gaat, moet je zeker eens een zachte pretzel kopen aan een kraampje. Ze worden vaak warm geserveerd met een portie (honing)mosterd om te dippen. Wat dacht je van mini pretzels?

Wat hebben we nodig:
  • 350 ml water, warm
  • 10 gr kristalsuiker
  • 8 gr korrelgist
  • 600 gr tarwebloem
  • 15 gr zout
  • 40 gr ongezouten boter, gesmolten
  • 2,5 liter water
  • 150 gr natriumbicarbonaat
  • 1 eierdooier, losgeklopt met 1 eetlepel room
  • grof zout
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het warme water met de suiker en de gist. Laat het papje schuimig worden.
  • Zeef de bloem met het zout.
  • Maak een putje in de bloem en giet het gistpapje in het putje.
  • Giet de gesmolten boter bij de bloem en gebruik de kneedhaak van de Kenwood om alles tot een homogeen deeg te kneden.
  • Vet een kom lichtjes in en leg het deeg in de kom. Dek af met een deksel of met plastic folie en laat het deeg 1u rijzen op een warme plaats.
  • Verwijder het deksel en sla je vuist in het deeg. 
  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Bekleed je bakblik met bakpapier en vet het lichtjes in met bakspray.
  • Breng het water aan de kook met het natriumbicarbonaat.
  • Verdeel het deeg in 6 gelijke delen en rol van elk deel een lange worst.
  • Met een deegschraper nijp je telkens stukjes deeg af van 2 cm groot. 
  • Pocheer de deegstukjes in het kokende water tot ze boven komen drijven. De pretzels zullen net dikke kussentjes zijn.
  • Haal de deegstukjes uit het water met een schuimspaan en leg ze op de bakplaat.
  • Als alle deegstukjes gepocheerd zijn, bestrijk je ze met de losgeklopte eierdooier.
  • Bestrooi elk stukje met wat grof zout.
  • Bak de pretzels 10-12 min of tot ze goudbruin van kleur zijn.
  • Laat de pretzels afkoelen op taartroosters.
TIP:

Variatie:

Doe wat look, peper, thijm, gedroogde peterselie in het basisdeeg voor Provençaalse mini pretzels.

Laat het grof zout weg uit het recept. Bak de mini pretzels. Doop de bovenkant na het bakken in gesmolten boter en bestrooi dan met kaneelsuiker. Laat ze afkoelen op een taartrooster.

Reacties