Zweedse saus met vleesrolletjes

Deze saus past perfect bij varkensvlees. Er wordt een beetje stroop toegevoegd aan de saus en dat geeft een unieke smaak. Geserveerd bij deze vleesrolletjes, is het een feestmaal.

Wat hebben we nodig:
  • mager varkensgebraad (type mignonette)
  • peper en zout
  • olie
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 eetlepel stroop
  • scheut rode wijn
  • 250 ml bouillon
  • maïzena
  • koud water
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Snij het gebraad in dunne plakken en klop ze nog dunner met een vleeshamer.
  • Kruid het vlees met peper en zout.
  • Rol de plakjes op en bak ze aan alle zijden bruin in een hete pan met vetstof. Dit neemt slechts enkele minuten in beslag.
  • Haal het vlees uit de pan en hou het warm onder folie.
  • Krab de bakrestjes van het vlees los in de pan.
  • Voeg een beetje olie toe en fruit de uisnippertjes aan, terwijl je blijft roeren zodat alle smaken mooi kunnen combineren.
  • Druppel de stroop over de uien en laat ze even karamelliseren.
  • Doe de bouillon en wijn bij de saus en laat de alcohol uitkoken.
  • Voeg het water toe en breng de saus even aan de kook.
  • Dik de saus in met maïzena, die je breekt in wat koud water.
  • Kruid af met peper en zout.
TIP:

Kies voor een stroop die niet te zoet is, bijvoorbeeld Luikse siroop.
Werk de saus af met een scheutje room, als je dat lekker vindt.
Het is een heel feestelijk gerechtje waar je toch niet zoveel werk aan hebt. Je kan de schotel op voorhand bereiden en het vlees even opwarmen in de saus.


Reacties