Italiaans platbrood Piadina
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 500 gr tarwebloem
- 75 gr smout of vetstof
- snuifje zout
- 1/2 koffielepel natriumbicarbonaat
- 200 ml lauwe melk of water of een mengeling van beide
- Meng de bloem met het smout.
- Voeg het zout en het natriumbicarbonaat toe.
- Meng met de melk tot een homogeen deeg.
- Kneed het deeg tot je een soepele bal deeg bekomt.
- Laat het deeg afgedekt een half uurtje rusten.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
- Rol elke bal deeg uit op een bebloemd werkblad tot een grote, platte pannenkoek.
- Prik het deeg in met een vork.
- Bak het piadina brood in een hete, gietijzeren pan, aan beide zijden tot het licht gebakken is.
- Beleg het brood, vouw het dicht en laat het nog even doorwarmen in de pan.
Vul met groenten, vlees, kaas, .. naar keuze en eet het brood warm.
Piadina valt te vergelijken met Indische chiapati's of Mexicaanse tortilla's. Door smout te gebruiken in dit recept, blijven de broodjes lekker zacht. Wil je geen smout gebruiken, kies dan voor evenveel olie.
Je kan de broodjes ook besmeren met wat olie of gesmolten boter en ze zo op elkaar stapelen in een mandje, onder een handdoek. Zo blijven ze mals en warm en heeft iedereen terzelfdertijd een broodje.
Bak de broodjes niet te lang, of ze worden hard. Je wilt net een zacht en mals broodje.
Ik bak de broodjes graag in mijn Creuset. Je hoeft de pan absoluut niet in te vetten.
Lekker als je op het gebakken broodje wat aromatische olie smeert en het dan belegt met rauwe ham en fontina kaas.
Reacties