Kerstbûche

Foto Lana Joos
Rond de feestperiode kan je overal kerstbûchen kopen. Heb je graag zelf controle over wat er in jouw bûche zit? Maak ze dan zelf en laat je volledig gaan. Creativiteit staat voorop!

Wat hebben we nodig:
  • 4 eieren
  • 120 gr kristalsuiker
  • 60 gr patissseriebloem
  • 40 gr maïzena
  • 40 gr boter, gesmolten
  • confituur
  • water
Hoe gaan we te werk:
  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Klop de eieren los in een steelpan. Voeg de suiker toe en zet het pannetje op medium warmte.
  • Onder voortdurend kloppen, laat je de suiker smelten.
  • Van zodra de suiker gesmolten is, breng je de massa over in de mengkom van de Kenwood.
  • Laat de draadklopper het mengsel 10 min kloppen op hoge kracht, tot je een bleke, dikke massa bekomt.
  • Zeef de bloem met de maïzena en spatel beiden door de eiermassa.
  • Giet de afgekoelde boter straalsgewijs bij de rest en spatel voorzichtig door.
  • Giet het beslag op een grote bakmat en gebruik een spatel om het oppervlak te effenen.
  • Bak de biscuit 4 min in de hete oven.
  • Bestuif een keukenhanddoek met gezeefde bloemsuiker.
  • Haal de biscuit uit de oven en keer hem onmiddellijk om op de handdoek en laat hem zo afkoelen.
  • Pel de bakmat van de biscuit. Rol de biscuit al eens op en ontrol hem weer.
  • Verwarm de confituur met een beetje water en strijk de biscuit helemaal in.
  • Rol op en trek goed aan.
  • Leg de bûche met de naad naar beneden op een rechthoekig bord en laat opstijven in de koelkast.
  • Besmeer de bûche met glazuur naar keuze. Ik heb een mengsel gemaakt van Philadelphia en chocolade.
Chocoladeroomkaasglazuur:

Smelt 1 regel BLOC chocolade (in stukjes gesneden) met een beetje room in de microgolf. Klop de gesmolten chocolade en philadelphia natuur glad met de kloppers van de mixer. Besmeer hiermee de bûche en maak er nerven in met een vork. Laat ze opstijven in de koelkast.
  • Werk de bûche af met aardbei-kerstmannetjes, chocolade versiering, granaatappelpitjes,..
  • Bestuif de bûche met bloemsuiker net voor het opdienen.
TIP:

Je kan de bûche ook besmeren met crème au beurre.
Snij een schijfje van je biscuit af en leg die op de bûche, alsof er een tak afgezaagd is. Besmeer daarna met glazuur naar wens.

Aardbei-kerstmannetjes:

Zorg voor grote aardbeien. Leg een dubbel vel keukenrol voor je. Snij van elke aardbei het kroontje en een hoedje af. Leg ze op het keukenpapier, zodat overtollig vocht weg kan. Met een mesje (ik gebruik een lepeltje met tandjes om kerstomaatjes uit te hollen, maar met een aardappelmesje lukt het ook prima) hol je de aardbei uit.
Meng Philadelphia natuur met bloemsuiker tot een glad mengsel. Breng dit mengsel over in een spuitzakje. Vul de aardbeitjes op en zet het kapje er weer op. Gebruik hagelslag om oogjes en mondjes te maken. Spuit kleine hoopjes vulling op je bord en zet de mannetjes hierop vast.

Chocolade versiering:

Teken met een stift de vormpjes die je wilt spuiten (bijvoorbeeld blaadjes hulst, kerstboom, sterren,...) op een papiertje. Kleef dit papiertje met tape vast aan je werkblad. Leg hierover vetvrij papier en kleef ook dit papier vast.
Smelt witte chocolade, fondant of melkchocolade op een laag wattage in de microgolf. Doe de gesmolten chocolade in een spuitzakje met een heel fijn spuitmondje. Teken de omtrekken van je tekeningen over met de chocolade. Leg de chocolade tekeningen in de koelkast voor een paar uur, zodat ze goed opgesteven zijn en niet meer breken. Haal ze voorzichtig van het vetvrij papier en "kleef" ze vast op het glazuur. Je kan een restje roomkaasvulling gebruiken als kleefmiddel.

Reacties