Speculoos
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 300 gr donkerbruine suiker
- 2 eieren
- 250 gr boter
- 500 gr zelfrijzende bloem
- 1 eetlepel speculooskruiden
- Vet een speculoosvorm in met bakspray en gebruik een borsteltje om alles goed in te vetten.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de suiker op met de eieren tot een lichter gekleurde, egale massa.
- Klop de boter erbij in deeltjes.
- Doe de bloem in 3x bij het deeg en meng goed.
- Wikkel het deeg in plastic folie en leg het minstens een uur (mag ook de hele nacht) in de koelkast.
- Vet de vorm opnieuw in en smeer opnieuw uit.
- Neem een deel deeg en rol het uit tot een worst.
- Duw het deeg in de vorm en druk goed aan.
- Neem een scherp mes en leg dat horizontaal op je speculoosplank. Snij op die manier overtollig deeg weg.
- Laat de koekjes 18 min bakken, naargelang de dikte en de gewenste hardheid. De koekjes harden nog iets uit bij het afkoelen.
Heb je geen speculoosplank in huis? Rol het deeg dan uit op een licht met bloem bestoven werkblad. Steek koekjes uit met vormpjes.
Heb je amandelschilfers liggen? Doe ze dan gerust bij het deeg. Smaakt heerlijk!
Zelfrijzende bloem maak je zelf, door 500 gr bloem te mengen met 25 gr bakpoeder en 5 gr zout.
Vries een deel van het deeg in, door er een rolletje van te maken en dat in plasticfolie te wikkelen. Met een permanente stift schrijf je de naam van de koekjes op het deeg. Snij het bevroren deeg in plakjes en bak ze iets langer dan normaal. Zo heb je altijd de ruimte om snel een vers koekje op tafel te toveren.
Reacties