Italiaanse pizzelle wafeltjes

Het is de periode van het wafelijzer. Altijd leuk om vers gebakken wafeltjes mee te nemen als je ergens op nieuwjaarsbezoek gaat. Pizzelle worden gebakken in een traditioneel gietijzeren pizzelle ijzer. Een gewoon wafelijzer met fijne mal voldoet uiteraard, ook al zullen de wafeltjes misschien een beetje anders zijn. In Italië hebben families soms een pizzella ijzer dat hun wafeltjes bakt met het familiewapenschild. Lijkt me wel een aardigheidje!
Pizzelle beslag vraagt om anijs extract. Vind je geen anijs extract, doe er dan een scheutje Ricard of Pastis bij.

Wat hebben we nodig:
  • 300 gr kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 200 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 500 gr patisseriebloem
  • 20 gr bakpoeder
  • snuifje zout
  • 2 eetlepels anijs extract
  • bloemsuiker
Hoe gaan we te werk:
  • Klop de suiker met de eieren gedurende 10 min op met de mixer of in de Kenwood, tot je massa dubbel zo groot, lichtgekleurd en "romig" is.
  • Giet de boter straalsgewijs bij het beslag, terwijl je blijft kloppen.
  • Zeef de bloem met het bakpoeder en het zout.
  • Voeg de droge ingrediënten geleidelijk aan bij het beslag.
  • Roer het anijs extract door het beslag.
  • Verhit je wafelijzer op stand 7 en vet het lichtjes in.
  • Schep 2 kleine hoopjes (1 koffielepel per wafeltje) op het ijzer en bak de wafeltjes krokant.
  • Laat de wafeltjes afkoelen. 
  • Bestuif elk wafeltje met bloemsuiker. Verpak ze per 6 in plastic folie en bewaar ze in een blikken doos.
TIP:

Ben je bang dat je wafeltjes slap zullen worden? Leg een stukje brood in aluminiumfolie (de bovenkant laat je openstaan) in de doos bij de wafeltjes. Het brood zuigt het vocht op en je wafeltjes blijven krokant.
Je kan ook anijszaadjes gebruiken ipv extract.
Deze wafeltjes zijn ideaal om er ijs tussen te doen.
Je kan de wafeltjes oprollen als ze net uit het ijzer komen of je vormt ze rond een omgekeerde tas, zodat je een wafelkommetje krijgt, dat je dan later kan opvullen met fruit, ijs, ..

Variatie:

Vervang het anijsextract door citroenzeste en citroensap.
Voeg 3 eetlepels pure cacao en 3 extra lepels kristalsuiker toe aan het basisrecept.
Voeg fijngehakte nootjes toe aan het basisrecept.
Vervang het anijsextract door Maple syrup.
Vervang het anijsextract door je favoriete likeur.

Reacties