Lussekatter uit Zweden
Wat hebben we nodig:
- 1 gr saffraanpoeder
- 300 ml melk, lauwwarm
- 50 gr verse gist
- 700 gr bloem voor luxebrood
- snuifje zout
- 150 gr kristalsuiker
- 125 gr boter, op kamertemperatuur
- 1 ei, losgeklopt
- Los de saffraan op in de melk.
- Breek de gist in de melk en laat het papje even staan.
- Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak een kuiltje in het midden.
- Giet het gistpapje in het kuiltje en meng met een houten lepel.
- Meng het deeg 1 min met de kneedhaak.
- Voeg de suiker toe en meng nogmaals 1 min met de kneedhaak.
- Verdeel de boter over het deeg en meng nog 1 min met de kneedhaak.
- Kneed het deeg nu 6 - 9 min op een iets hogere snelheid, of tot de bal van de kom loslaat.
- Laat het deeg 30 min rusten onder een handdoek.
- Kneed het deeg nogmaals door en verdeel het in 25 gelijke porties.
- Rol van elke portie deeg een worst en maak er een 8-vorm van.
- Vorm de lussekatter en leg ze op bakpapier op een bakblik.
- Laat de broodjes nog 40 min rijzen onder een handdoek.
- Doreer de bovenkanten van de lussekatter met het ei.
- Bak de broodjes 10 min in een zo heet mogelijke oven of tot ze goudbruin zijn.
Als je houdt van rozijntjes, dan kan je in de broodjes nog wat rozijnen duwen voor ze de oven in gaan.
Zie je het niet zitten om ineens met 25 broodjes te zitten? Leg ze dan op 3 bakblikken met bakpapier. Laat ze 40 min rijzen en vries dan 2 bakblikken in. Eens bevroren, haal je de lussekatter van het bakpapier en stop je ze in diepvrieszakjes. Je kan de broodjes nu bakken wanneer je er zin in hebt.
Maak de broodjes gerust een dag op voorhand. Ze blijven goed vers in een afsluitbaar plastic zakje.
Reacties