Zweedse balletjes

Foto Cathy Van de Moortele
Een bezoekje aan de Ikea eindigt steevast met een bord köttbullar, frietjes en veenbessenmoes. Ik ben zelf niet zo tuk op dit gerecht, maar de rest van het gezin wel. Dus hoort het toch thuis in dit kookboek.

Wat hebben we nodig:
  • 2 sneetjes oud wit brood, in blokjes gesneden
  • 120 ml melk
  • klontje boter
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 300 gr rundergehakt
  • 200 gr varkensgehakt
  • 1 ei
  • peper en zout
  • nootmuskaat
  • 40 gr vetstof
  • 40 gr tarwebloem
  • 350 ml runderbouillon
  • 150 ml culinaire room
  • 1 koffielepel mosterd
  • 2 koffielepels sojasaus
  • 1 scheutje OXO
  • enkele druppels Worcestershiresaus
Hoe gaan we te werk:
  • Laat de broodblokjes 10 min weken in de melk.
  • Smelt de vetstof in een pan en fruit de uitjes glazig.
  • Meng de uitjes met het vlees, het ei en de geweekte broodblokjes.
  • Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
  • Maak van dit vlees kleine gehaktballetjes, ter grootte van een pingpongballetje. 
  • Bak de balletjes in een pan met een beetje vetstof, tot ze aan alle zijden gebruind zijn. 
  • Haal de balletjes uit de pan en hou ze warm.
  • Strooi de bloem over de bakresten van de pan en maak alle restjes goed los.
  • Blus met de bouillon en breng de saus aan de kook.
  • Roer de room door de saus en kruid met sojasaus, OXO en Worcestershiresaus.
  • Doe de balletjes weer in de pan.
TIP:

Serveer met burgertjes van aardappelpuree en veenbessenmoes.

Reacties