Zweedse balletjes
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 2 sneetjes oud wit brood, in blokjes gesneden
- 120 ml melk
- klontje boter
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 300 gr rundergehakt
- 200 gr varkensgehakt
- 1 ei
- peper en zout
- nootmuskaat
- 40 gr vetstof
- 40 gr tarwebloem
- 350 ml runderbouillon
- 150 ml culinaire room
- 1 koffielepel mosterd
- 2 koffielepels sojasaus
- 1 scheutje OXO
- enkele druppels Worcestershiresaus
- Laat de broodblokjes 10 min weken in de melk.
- Smelt de vetstof in een pan en fruit de uitjes glazig.
- Meng de uitjes met het vlees, het ei en de geweekte broodblokjes.
- Kruid met peper en zout en nootmuskaat.
- Maak van dit vlees kleine gehaktballetjes, ter grootte van een pingpongballetje.
- Bak de balletjes in een pan met een beetje vetstof, tot ze aan alle zijden gebruind zijn.
- Haal de balletjes uit de pan en hou ze warm.
- Strooi de bloem over de bakresten van de pan en maak alle restjes goed los.
- Blus met de bouillon en breng de saus aan de kook.
- Roer de room door de saus en kruid met sojasaus, OXO en Worcestershiresaus.
- Doe de balletjes weer in de pan.
Serveer met burgertjes van aardappelpuree en veenbessenmoes.
Reacties