Mosselen in witte wijn

Foto Cathy Van de Moortele
Normaal gezien gaan we elk jaar in september mosselen eten in de Philippine. De mosselrestaurants liggen daar zij aan zij en de mosselen lachen je toe. Maar af en toe thuis eens mosselen met verse friet maken, dat moet ook kunnen. Helemaal niet veel werk. Zorg dat de mosselen goed gewassen zijn en gooi geopende of kapotte mosselen onherroepelijk weg.

Wat hebben we nodig:
  • vetstof
  • 2 grote uien, gepeld en fijngesnipperd
  • 3 stelen selder, in fijne brunoise gesneden
  • 4 wortels, geschraapt en in fijne brunoise gesneden
  • peper
  • 4 kg mosselen
  • scheut witte wijn
  • 2 tomaten, ontpit en in fijne brunoise gesneden
  • vers gesnipperde peterselie
Hoe gaan we te werk:
  • Verhit de vetstof in je grootste kookpot.
  • Stoof de ui, selder en wortel even aan.
  • Kruid met peper.
  • Voeg de mosselen toe en giet de wijn erover.
  • Zet het deksel op de pot.
  • Schud de mosselen af en toe op.
  • Strooi de tomatenblokjes over de mosselen en schud ze nogmaals op.
  • Van zodra alle mosselen open zijn, kan je aan tafel!
  • Bestrooi met de peterselie en geef er een mosselsausje bij.
TIP:

Mosselen serveer je best met bruin brood of met vers gesneden frietjes. Schil je aardappelen en was ze. Snij ze dan in gelijke frieten (niet meer wassen nu) en bak ze voor op 140°C. Laat de frietjes koud worden. Bak ze dan krokant af op 180°C.
Het mosselsausje maak je door wat van het mosselsap los te roeren met mosterd en mayonaise. Kruid goed af met peper uit de molen.

Reacties