Dagdagelijks brood
Foto Cathy Van de Moortele |
Wat hebben we nodig:
- 12 gr verse gist
- 325 ml water, lauwwarm
- 580 gr tarwebloem
- 10 gr zout
- 12 gr smout
- Breek de gist in het lauwwarme water en laat het gistpapje even staan.
- Doe de bloem in de kom van de Kenwood en maak in het midden een kuiltje.
- Giet het gistpapje in het kuiltje en meng met een houten lepel.
- Meng het deeg 1 min met de kneedhaak.
- Strooi het zout over het deeg en meng nogmaals 1 min.
- Verdeel het smout over het deeg en meng nogmaals 1 min.
- Kneed het deeg nu 6 - 9 min op een iets hogere snelheid of tot het deeg van de kom loslaat.
- Bestrooi je werkvlak met wat bloem, bol het deeg op en laat het brood 20 min rusten onder een keukenhanddoek.
- Sla je vuist in het deeg en bewerk het opnieuw, zodat de gluten hun werk kunnen doen.
- Bol het deeg opnieuw op en laat het nog 30 min rusten onder een keukenhanddoek.
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Gebruik een scherp mesje (lame mesje) om enkele ondiepe sneden te maken in het brood.
- Zet het brood in het midden van de oven en bestuif het met water. Zet ook een bakje warm water naast het brood, zodat er stoom in de oven aanwezig is.
- Bak het brood af in 45 min.
De stoom zorgt ervoor dat je brood zal blinken en een krokant korstje zal hebben.
Smout is varkensvet. Dierlijke vetten zijn niet zo gezond voor ons, maar het geeft dit brood wel een heerlijke smaak. Je hebt er ook niet zoveel van nodig.
Reacties