Brusselse wafels

Foto Lana Joos
Mijn wafelijzer wordt niet zo heel vaak bovengehaald, maar als de dochters zin hebben in Brusselse wafels, dan kan ik niet anders dan toegeven. Geef toe, een warme, krokante Brusselse wafel, met een fijn laagje bloemsuiker en vers gesneden aardbeitjes?

Wat hebben we nodig:
  • 500 gr patisseriebloem
  • 500 ml melk
  • 5 eieren, gescheiden
  • 25 gr verse gist
  • 350 ml lauw water
  • 10 gr kristalsuiker
  • 300 gr planta, gesmolten
  • merg van 2 vanillestokjes
  • snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
  • Gebruik de kom van de Kenwood om de bloem te mengen met de melk en de eierdooiers, die je één voor één toevoegt. 
  • Los de gist op in het water met de suiker en laat het papje staan tot het schuimig wordt.
  • Voeg de gist, boter, vanille en zout toe aan het beslag en klop alles nog eens goed door elkaar.
  • Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig door het beslag. 
  • Laat het beslag rijzen tot het in volume verdubbeld is.
  • Verhit het wafelijzer op de hoogste stand en vet de vormen lichtjes in.
  • Giet in elke vorm een grote pollepel beslag en laat het even stollen voor je het wafelijzer dicht doet. Draai onmiddellijk het ijzer om, zodat aan beide kanten evenveel beslag zit.
  • Laat de wafels de tijd om te bakken. Keer regelmatig het wafelijzer om.
  • Laat de wafels drogen op een taartrooster en serveer meteen.
TIP:

Ik gebruik graag vanillepasta uit Madagascar in plaats van vanillesuiker of vanillestokken. De vanillepasta is een concentraat van vanillemerg en het is vloeibaar. Te vinden in bepaalde kookwinkels of bij Dille & Kamille.
Je kan de wafels ook gaar bakken (laat ze niet te bruin worden) om in te vriezen. Laat ze volledig afkoelen voor ze de vriezer ingaan.
Vervang een deeltje van de melk door bruisend water.
Serveer de wafels met "zoete" boter: meng echte boter met een snuifje kaneel, gemberpoeder, het merg van 1 vanillestok en een beetje bloemsuiker.
Dit recept is goed voor 11 wafels.

Reacties