Havermoutbrood

Zelfgebakken brood zorgt ervoor dat je weet wat je eet. Het huis ruikt heerlijk en weten dat er een lekker brood op je wacht, zorgt voor appetijt.

Wat hebben we nodig:
  • 475 ml water, heet
  • 80 gr havermout
  • 120 ml honing
  • 30 gr boter
  • 10 gr zout
  • 30 gr verse gist
  • 120 ml warm water
  • 750 gr tarwebloem
  • 30 ml honing
  • 10 gr havermout
Hoe gaan we te werk:
  • Meng het hete water met de havermout, honing, boter en zout. Laat het mengsel 1u staan.
  • Breek de gist in het lauwwarme water en laat het papje even staan. 
  • Giet het gistpapje bij het havermoutmengsel.
  • Voeg 2 kopjes bloem bij de havermout en meng goed.
  • Voeg geleidelijk aan de rest van de bloem toe en laat de machine het brood goed kneden.
  • Kneed het deeg nog eens goed door op een bebloemd werkvlak.
  • Vet een kom lichtjes in en leg de bal deeg in de kom. Dek af met folie en daarboven een vochtige handdoek. Laat het deeg 1u rijzen.
  • Klop je vuist in het deeg en verdeel het deeg in 2 gelijke delen.
  • Maak er 2 broden van en leg ze in een bakblik of op de bakplaat. Dek opnieuw af met een vochtige handdoek en laat de broden nog 40 min rijzen.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Bak de broden 30 min.
  • Besmeer de broden met de opgewarmde honing en bestrooi met de havermout.
TIP:

Het deeg kan nogal kleverig zijn en moeilijk te kneden met de hand. Als dat het geval is, voeg dan voorzichtig nog wat bloem toe, tot je het deeg makkelijker kan hanteren.
Vervang de helft van de witte bloem door bruine bloem.

Reacties