Challah brood

Foto Lana Joos
Dit Joodse koekenbrood wordt gebakken in vlechtvorm en bestrooid met maanzaad of sesamzaad. Het is een heel mals brood en superlekker. Als het oudbakken is, kan je het zeker nog getoast eten.

Wat hebben we nodig:  
  • 2 zakjes korrelgist of 30 gr verse gist
  • 60 ml lauw water
  • 235 ml melk, gekookt en afgekoeld
  • 25 gr kristalsuiker
  • 55 gr planta
  • snuifje zout
  • 60 ml water
  • 3 eieren
  • 700 gr Suprème bloem 
  • 1 ei
  • 1 eetlepel melk
  • sesamzaadjes of maanzaadjes
Hoe gaan we te werk:
  • Neem een grote mengkom en los de gist op in het lauwe water tot een schuimend papje.
  • Klop de eieren los en voeg ze toe aan de afgekoelde melk, waarin je eerst de boter en de suiker laten oplossen hebt. Voeg ook het water en het zout toe.
  • Giet deze massa bij het gistpapje.
  • Voeg twee kopjes bloem toe en meng goed dooreen. Voeg beetje per beetje de resterende bloem toe, tot je een stevig deeg bekomt.
  • Kneed het deeg met de hand of laat de Kenwood het werk voor je doen.
  • Vet een grote kom lichtjes in. Leg de deegbal in de kom.
  • Dek de kom af en laat het deeg 1u rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
  • Klop je vuist in het deeg, dek opnieuw af en laat het nog een half uur rijzen.
  • Klop je vuist nogmaals in het deeg en verdeel het in 3 gelijke delen.
  • Maak 3 lange worsten van het deeg en leg ze naast elkaar, met de uiteinden naar je toe. Begin in het midden te vlechten, naar beneden toe en maak zo de onderkant van de vlecht. Draai de vlecht om en doe hetzelfde met de andere kant. De uiteinden van de vlecht vouw je naar onderen. Leg de vlecht op een bakblik.
  • Verwarm de oven voor op 175°C.
  • Dek het brood af met een vochtige handdoek en laat het nog eens 30 min rijzen.
  • Klop het ei los met de melk en smeer het brood er mee in.
  • Bestrooi met de zaadjes.
  • Bak het brood 45 min of tot het goudbruin is.
TIP:

Vermeng het deeg met gouden rozijntjes voor een rozijnenbrood.

Reacties