Asperges met gribiche dressing

Asperges zijn zo delicaat en smaakvol, dat ze niet veel begeleiding vragen op het bord. Meestal geserveerd met een zachte mousselinesaus, à la flamande of met deze gribiche dressing, heb je een compleet voorgerecht om de vingers bij af te likken.

Wat hebben we nodig:
  • 16 asperges, geschild
  • 2 koffielepels mosterd
  • 1 eetlepel rode wijnazijn
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 klein sjalotje, gepeld en fijngehakt
  • 3 kleine zoetzure augurken, fijngehakt
  • 1 eetlepel kappertjes, uitgelekt en fijngehakt
  • 1 ei, hardgekookt en fijngehakt
  • 50 ml goede olie
  • vers gehakte kruiden (peterselie, bieslook, dragon, kervel)
  • peper en zout
Hoe gaan we te werk:
  • Kook de asperges gaar in een hoge pot koud, gezouten water. Vul de pot slechts voor de helft met water, zodat de kopjes boven water uitsteken. Van zodra het water kookt, zet je het vuur uit en laat je de asperges zo verder garen.
  • Meng de mosterd met de rode wijnazijn, citroensap, sjalotjes, augurken, kappertjes en ei in een kommetje. Klop de olie er in straaltjes bij.
  • Kruid met peper en zout en meng de kruiden door de dressing.
  • Schik de asperges op het bord en napeer de saus op de onderste helft van dit gele goud.
TIP:

Witte asperges zijn eigenlijk groene asperges die onder de grond toegedekt blijven, zodat ze niet in contact komen met direct zonlicht. Ze krijgen hun volle smaak door hun tijd die ze onder de grond doorbrengen. De asperges worden geoogst voor de tipjes door de grond breken.
Ik heb zelf notenolie gebruikt in dit gerecht.
Verrijk het gerecht met hamsnippers of gerookte zalm.

Reacties