Wortelballetjes
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik leerde deze week een nieuw dessertje maken, een recept uit Syrië. Zelf zou ik er niet op komen om zoiets te maken, maar het is me bijzonder goed bevallen. We hebben veel wortelen nodig voor dit dessert en gemalen koekjes en gemalen walnoten. We werken deze wortelballetjes af met geraspte kokos. Geniet met me mee! Goed voor 44 wortelballetjes.
Bedankt Eva, voor het recept, ik ben er heel blij mee.
Wat hebben we nodig:
- 1 kg wortelen, geschraapt
- 10 gr boter
- 60 gr fijne griessuiker
- 30 gr walnoten, gehakt met het mes
- 70 gr Digestive koekjes, gemalen
- snuifje kaneel
- snuifje kardamom
- 50 gr geraspte kokosnoot
Hoe gaan we te werk:
- Hak de wortelen zeer fijn in de keukenrobot met het mes of rasp ze fijn.
- Doe de fijngemaakte wortelen in een pan met de boter en de suiker.
- Laat alles op medium vuur garen, tot de wortelen zacht zijn. Neem hier je tijd voor en laat de wortelen zeker niet kleuren. Je kan een deksel op de pan zetten om het proces een beetje te versnellen, maar laat daarna het vocht ontsnappen door ze nog even zonder deksel te laten verder garen.
- Roer de walnoten en de koekjeskruimels door de wortelen.
- Kruid met kaneel en kardamom.
- Warm alles nog enkele minuten door.
- Schep de mengeling over in een kom. Gebruik een silicone spatel om alles enkele keren om te scheppen. Je zal zien dat de mengeling mooi samenkomt tot een soort "deeg".
- Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Doe de geraspte kokosnoot in een kommetje en zet een schaal klaar.
- Rol balletjes ter grootte van pingpongballetjes en rol die daarna door de kokosrasp. Ik gebruik hiervoor mijn kleinste koekjesschep en heb dan balletjes van 15 gr.
- Leg de balletjes op een schaaltje, naast elkaar.
- Laat de balletjes afgedekt opstijven op een schaal in de koelkast.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Bewaar de balletjes afgedekt in de koelkast maar serveer ze op kamertemperatuur. Je wil dat ze zacht zijn als je ze eet.
Maal de koekjes in de keukenrobot of doe ze in een ziploc zakje en breek ze in kruimels met de deegrol.
Je kan ook kiezen voor Maria koekjes of speculoos, voor een andere smaak.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties