Pastina met 'Nduja en tomatensaus
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Na een bezoekje aan onze jongste dochter in Oostende, gingen we huiswaarts met een pak pastina. Altijd leuk als je kinderen ook geboeid zijn door koken en lekker eten. Ik wist al meteen wat ik er mee zou maken. Deze kleine pastasoort leent zich uitermate om te gebruiken in soep, maar ook met tomatensaus is hij niet te versmaden.
Eens de uien glazig waren, roerde ik er een lepel 'Nduja doorheen om de smaak extra body en pit te geven. Aangezien ik nog enkele pruimtomaten in huis had die al wat overrijp waren, heb ik die gemixt als basis voor mijn tomatensaus. Uiteraard moet er op het einde nog flink wat Parmezaanse kaas doorheen en gescheurde basilicumblaadjes. Door de blaadjes te scheuren, kneus je het blad waardoor het aroma nog beter vrij komt.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 kleine ui, gepeld en fijngesnipperd
- 25 gr 'Nduja
- 1 teentje knoflook, gepeld en geraspt
- 25 gr tomatenpuree
- 250 gr rijpe pruimtomaten, gemixt
- 650 ml water, heet
- 1 eetlepel vegeta (of een bouillonblokje, verkruimeld)
- zout
- 200 gr pastina
- Parmezaanse kaas, vers geraspt
- enkele basilicumblaadjes, gescheurd
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie opwarmen in een zware pot, type Le Creuset.
- Fruit de uisnippers glazig.
- Roer de 'Nduja door de uien en bak die even mee, om de smaak vrij te geven.
- Voeg de geraspte knoflook toe en bak even mee.
- De tomatenpuree mag nu ook in de pot en bak je kort mee.
- Overgiet met de gemixte tomaten en het hete water.
- Strooi de vegeta in de pot en breng het geheel aan de kook.
- Kruid met zout.
- Voeg de pastina toe en zet het vuur op medium laag.
- Roer even zodat de pasta niet aan de bodem van de pot blijft kleven.
- Laat de pastina garen. Hij zal de tomatensaus opslorpen.
- Werk af met flink wat Parmezaanse kaas en gescheurde basilicum.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Ga je naar Italië binnenkort? Neem dan zeker enkele zakjes pastina mee naar huis.
'Nduja is smeerbare, pittige worst. Een beetje zoals chorizo, maar dan smeerbaar. Je vindt het in de Italiaanse speciaalzaken of in online webshops. De 'Nduja is optioneel maar zeker een aanrader.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties