Maaltijdsalade met krieltjes, kip en sperziebonen
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Verleden week hadden we al eens een salade met sperziebonen en krieltjes, maar ik krijg er niet genoeg van. We hadden kip aan het spit gehaald op de boerenmarkt om de hoek en er was nog een kipfilet over. Die is voldoende voor bij deze salade. Er waren ook nog extra boontjes in de koelkast en de laatste krieltjes mogen gebakken worden (ik vink ze aan op mijn boodschappenlijstje voor komende week). Eieren van onze kippen (thank you ladies!), krokant spek en blozende kerstomaatjes. Doe je mee?
Wat hebben we nodig:
- 200 gr sperziebonen, schoongemaakt
- zout
- 8 krieltjes, gewassen en in plakken gesneden
- olijfolie
- klontje boter
- peper van de molen
- 12 kerstomaatjes, gehalveerd
- 1 filet van een kip aan het spit, in hapklare stukken gesneden
- 2 hardgekookte eieren, gepeld en gehalveerd
- 80 gr ontbijtspek, gesnipperd
- 100 gr natuuryoghurt
- verse kruiden, gesnipperd (bieslook, peterselie, ..)
- sap van 1/2 citroen
- 1 klein sjalotje, gepeld en zeer fijn gesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Kook de boontjes gaar in licht gezouten water.
- Snij de topjes weg en snij ze dan in kleinere stukjes. Doe de boontjes in een kom.
- Bak de krieltjes bruin in een pan met wat olijfolie. Zet het vuur niet te hoog.
- Draai ze om en bak de andere kant. Voeg een klein klontje boter toe.
- Kruid de krieltjes met peper en zout.
- Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
- Doe de krieltjes en de tomaatjes in de kom bij de bonen en strooi er ook de stukjes kip over.
- Leg ook de eieren in de kom.
- Doe het gesnipperde spek in een koude, gietijzeren pan. Warm ze langzaam op, zodat het spek mooi kan uitbakken en krokant zal worden.
- Laat het spek uitlekken op keukenpapier en strooi het over de salade.
- Maak een dressing van de yoghurt met de kruiden en het citroensap. Meng de sjalotjes door de dressing.
- Geef de dressing bij de salade.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Rode ui is ook lekker als je geen sjalotjes hebt.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties