Rösti van butternut en pancetta
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Een combi van aardappel en butternut, met krokant gebakken pancetta. Lijkt je dat wel iets?
Butternut bewaart lang in een droge, donkere ruimte. Je kan er alle kanten mee op. Vandaag gaar ik blokjes butternut en blokjes aardappel, die nadien opgebakken worden met pancetta en pijpajuin.
Rösti maak je normaal van geraspte aardappel, maar deze versie is net iets makkelijker en smeuïger.
Wat hebben we nodig:
- 250 gr butternut, geschild en in blokjes gesneden
- 250 gr frietaardappelen, geschild, gewassen en in blokjes gesneden
- peper van de molen
- nootmuskaat
- 1 ei
- boerenboter
- 4 pijpajuintjes, schoongemaakt en gesnipperd
- 70 gr pancetta, van de zwoerd ontdaan en in blokjes gesneden
- olijfolie
- zout
Hoe gaan we te werk:
- Stoom de butternutblokjes gaar met de aardappelblokjes en laat ze even uitdampen.
- Pureer de groenten. Ik gebruik hiervoor mijn aardappelpers.
- Kruid met peper en vers geraspte nootmuskaat.
- Roer het eitje met een silicone spatel door de groentenpuree.
- Doe een klontje boter in een hapjespan en fruit de pijpajuintjes aan.
- Voeg ze toe aan de stamppot.
- Bak de pancetta krokant. Dat doe je door de pancetta in een koud, gietijzeren pannetje te verdelen en zo langzaam op te warmen. Het vet zal langzaam wegsmelten en daarna wordt het spek krokant.
- Laat de pancetta uitlekken op keukenpapier en voeg hem daarna toe aan de stamppot.
- Meng alles nog eens door elkaar.
- Voeg een klontje boter toe aan de hapjespan en verdeel er de stamppot in.
- Druk alles goed aan en laat de rösti aan één kant kleuren. Neem hier je tijd voor.
- Draai hem om (zet een vlak deksel op de pan en draai de pan om, zodat de röstie op het deksel ligt. Laat daarna de rösti weer in de pan glijden) en bak de andere kant goudbruin.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Gebruik geen kookvaste aardappelen, anders zal je ze niet mooi kunnen pureren.
Wees spaarzaam met het toevoegen van zout, aangezien pancetta al behoorlijk zoutig is.
Ik heb de rösti nog afgewerkt met blokjes geroosterde butternut.
Voeg een extra eitje of een eierdooier toe als de massa niet vast genoeg is.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties