Sperziebonensalade met spek en appeltjes

Foto Cathy Van de Moortele

Een lekkere salade, die ik serveerde met een sappige biefstuk. Je kan kiezen of je beide uiteinden van de boontjes weghaalt of enkel het stukje waarmee ze vastzaten aan de struik. Ik vind het er altijd wel leuk uitzien als dat kleine "staartje" er nog aan zit en dat is perfect eetbaar.
De boontjes worden gestoomd, net als de krieltjes. Neem een appel die mooi stevig blijft bij het bakken. 

Wat hebben we nodig:
  • 250 gr sperzieboontjes, schoongemaakt
  • 80 gr pancetta, flinterdunne plakjes
  • 1 appel, geschild en van het klokhuis ontdaan
  • 250 gr krieltjes, gewassen
  • smout
  • 3 eetlepels olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 1 koffielepel mosterd
  • 1 sjalotje, gepeld en zeer fijn gesnipperd
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • peper van de molen
  • zout
Hoe gaan we te werk:
  • Stoom de boontjes gaar en breng ze daarna over in een kom ijskoud water, zodat ze hun frisse groene kleur behouden. Laat ze uitlekken en afkoelen.
  • Leg het spek in een koude (gietijzeren) pan en warm de pan heel langzaam op. Op die manier zal het vet mooi uitbakken zonder te verbranden. Bak het spek krokant en laat het uitlekken op keukenpapier. Het zal nog crispier worden na het afkoelen.
  • Snij de appel in blokjes en bak de appeltjes goudbruin in de pan met het spekvet. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
  • Stoom de krieltjes gaar en laat ze afkoelen.
  • Snij de krieltjes in 2 (of in 3 als ze groter zijn) en bak ze goudbruin in een pan met een klontje smout.
  • Doe de boontjes met de krieltjes en de appelblokjes in een kom.
  • Maak een dressing  van de olijfolie met het citroensap en de mosterd. Giet de dressing over de salade.
  • Strooi de sjalotjes en het spek erover en werk af met peterselie, peper en zout.
TIP:

Vraag je slager om smout. Heerlijk om aardappeltjes in te bakken! Ik gebruik ook graag smout bij het maken van brooddeeg.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties