Aspergesalade met croûtons

Foto Cathy Van de Moortele

De eerste asperges laten zich zien. Ze komen nog uit serres en hebben nog niet hun volledig potentieel, maar toch moest ik ze al in huis halen. Ik had namelijk een knapperige salade in gedachten, met daarbij de zachte, sous-vide gegaarde asperges. De airfryer komt te pas om pitabroodjes te verwerken tot knapperige croûtons. Ben je er klaar voor?

Wat hebben we nodig:

  • 2 pitabroodjes, in vierkantjes gesneden
  • olijfolie
  • 6 asperges, geschild
  • 3 eetlepels olijfolie
  • het sap van 1/2 citroen
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 koffielepel sumak
  • 1 koffielepel granaatappelmelasse
  • peper van de molen
  • zout
  • snuifje gedroogde munt
  • 1 mini komkommer, schoongemaakt
  • 2 pijpajuintjes, schoongemaakt
  • 1 stevige tomaat, van het kroontje ontdaan
  • 1/2 groene paprika, schoongemaakt
  • een handvol baby spinazie, gewassen en gedroogd
  • een handvol rucola met rode biet (voorverpakt), gewassen en gedroogd
  • platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de airfryer voor op 180°C.
  • Doe de vierkantjes pitabrood in een kom en besprenkel ze met olijfolie.
  • Doe de stukjes brood in het mandje van de airfryer en toast ze 10 min tot ze mooi krokant zijn.
  • Kruid met peper en zout.
  • Verwarm het warmwaterbad tot 85°C en stel de tijd in op 45 min.
  • Trek de asperges vacuüm en laat ze zakken in het warmwaterbad van zodra de temperatuur is bereikt.
  • Maak de dressing: in een bokaaltje doe je de olijfolie, het citroensap, de knoflook, sumak, granaatappelmelasse. Kruid met peper, zout, munt. Zet het deksel op het bokaaltje en schud goed tot een homogene dressing.
  • Snij de komkommer in blokjes.
  • Snipper de pijpajuin.
  • Snij de tomaat in blokjes, net als de groene paprika en doe alle groentjes samen in een kom.
  • Doe er de spinazie, rucola en peterselie bij. 
  • Laat de asperges uitlekken en afkoelen. Snij ze daarna in hapklare stukken en doe ze bij de salade.
  • Net voor het serveren meng je de dressing door de salade.
  • Breng alles over in een mooie slakom en leg er een deel van de krokante pitabroodjes op. Serveer de rest er apart bij.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Gebruik groenten die nog in je koelkast liggen: radijzen, Romeinse sla, ijsbergsla, andere kleuren paprika, ...
De airfryer croûtons kan je bewaren in een gesloten bokaal of blikken trommel. Serveer ze met dipsausjes als ze groter zijn of eet ze als knabbel bij het aperitief.
Geen sous-vide apparaat? Gaar de asperges dan op de door jouw vertrouwde manier.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties