Lupinebonen
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik denk dat ik ze voor het eerst zag bij een vroegere werkgever, die afkomstig was uit Spanje: lupinebonen. Ondertussen heb ik ze ook geproefd zoals ze bereid worden in het Midden-Oosten. Deze peulvruchten worden gegeten als snack. In Egypte is het uitstekend streetfood. Ik eet ze nu ter vervanging van nootjes of chips, 's avonds bij het netflixen.
De lupinebonen koop je in een bokaal of je weekt de gedroogde bonen een nachtje vooraleer je ze kookt. Je kan de gedroogde lupinebonen niet altijd even makkelijk vinden, maar als je Arabische winkeltjes binnenstapt, moet je ze gewoon vinden. Vraag ernaar, onder de naam termes.
Wat hebben we nodig:
- 500 gr gedroogde lupinebonen
- zout
- sap van 2 citroenen
- 1 eetlepel zoet paprikapoeder
- snuifje chilipoeder (als je houdt van pit)
- 1 koffielepel komijnpoeder
- 1 koffielepel Mexicaanse tajin kruiden (pittig en zuur tegelijkertijd), optioneel
Hoe gaan we te werk:
- Spoel de gedroogde bonen onder koud, stromend water en doe ze daarna in een pot.
- Overgiet ze met ruim, koud water.
- Laat de bonen minstens 24u weken en ververs het water om de 12u.
- Giet de bonen af en zet ze opnieuw onder water.
- Voe een eetlepel zout toe en breng de bonen aan de kook.
- Laat de bonen op medium vuur 1.5u - 2u koken. Ze moeten zacht maar wel nog stevig zijn. De schilletjes moeten makkelijk los komen. Is dat nog niet zo? Laat ze dan nog wat langer garen.
- Giet de gare bonen af en spoel ze met koud water.
- Doe de bonen terug in de pot en zet ze weer onder koud water. Laat ze nu nog een nachtje zo staan, in de koelkast.
- Haal de bonen die je wilt eten, uit het water en laat ze uitlekken.
- Maak een sausje van veel vers citroensap, paprikapoeder, chilipoeder, zout en komijnpoeder. Als je tajin kruiden in huis hebt: feel free!
- Leg de bonen in het sausje en wentel ze er goed in.
- Laat de bonen een uurtje marineren in de saus.
- Zuig de bonen uit het schilletje. Het schilletje zelf eet je niet op.
TIP:
Je kan de gegaarde bonen toch wel een week of twee in water bewaren in de koelkast. Marineer ze pas wanneer je ze wilt serveren.
Als je de lupinebonen in een bokaal koopt, kook ze dan toch nog maar even in water, tot ze wat zachter zijn. De schilletjes moeten mooi loskomen.
Lupinebonen zijn in tegenstelling tot andere bonen en kikkererwten, koolhydraatarm. Ze bevatten veel vezels en laten de bloedsuiker niet pieken.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties