Chocolade bananenbrood
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Voor die dagen waarop je niet kan kiezen: chocolade of bananen. Allebei dus. Weer eentje voor de collega's en ik ben er nu al zeker van, dat deze cake snel op zal zijn.
Zorg dat de bananen overrijp zijn, dat maakt ze extra zoet en de smaak nog beter.
Wat hebben we nodig:
- 345 gr overrijpe, gepelde bananen
- 115 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 150 gr fijne griessuiker
- merg van 1 vanillestokje
- 2 eieren
- 60 gr Griekse yoghurt 10%
- 150 gr patisseriebloem
- 5 gr espressopoeder (optioneel maar aan te raden)
- 40 gr pure cacao
- 5 gr natriumbicarbonaat
- snuifje zout
- 30 ml water, heet
- 135 gr chocolade druppels puur 60% + 25 extra voor de afwerking
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Vet een rechthoekige cakevorm in met bakspray en bekleed de lange zijden met bakpapier. Laat het bakpapier overhangen. Vet het bakpapier in met bakspray.
- Breek de bananen in stukken en doe ze in de kom van de Kenwood. Mix ze glad met de K-klopper. Breng ze over in een kom.
- Klop de boter romig in dezelfde kom, je hoeft hem niet om te spoelen. Gebruik hiervoor de K-klopper en de Kenwood.
- Voeg de suiker toe en mix die samen met de boter tot een smeuïge, romige massa.
- Voeg het vanillemerg toe en mix.
- Voeg de eieren één voor één toe en meng telkens tot het ei volledig is opgenomen.
- Meng de yoghurt door het beslag.
- Voeg de bananen toe en meng.
- In een kom meng je de bloem met het espressopoeder, de cacao, het natriumbicarbonaat en het zout.
- Voeg deze droge ingrediënten toe aan de natte en meng kort.
- Giet het hete water bij het beslag en meng kort.
- Spatel de 135 gr chocolade druppels door het beslag.
- Stort het beslag in de voorbereide vorm.
- Strooi de extra chocolade druppels over het beslag.
- Zet het chocolade bananenbrood 1u in de oven.
- Test met een satéprikker of de cake gaar is.
- Blijft er nog iets kleven aan de prikker? Laat de cake dan nog 5 min langer in de oven staan.
- Laat het bananenbrood volledig afkoelen in de vorm op een rooster.
- Gebruik de overhangende zijden bakpapier om de cake uit de vorm te tillen.
TIP:
Als ik overrijpe bananen heb, dan pel ik die en snij ik ze in plakjes. Ik vries ze in diepvrieszakjes in, zodat ik er altijd op voorraad heb voor bananenbrood of milkshakes.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties