Basilicum-kerstomatensoep met croûtons

Foto Cathy Van de Moortele

De soupmaker stond alweer in de kast maar ik haalde hem vandaag toch weer eens boven om mijn rijpe kerstomaatjes een nieuw leven te geven. De basilicum bloeit ondertussen weeldig en laat dat nu net een goede combi zijn met de tomaatjes.
Ik hou van een beetje bite in mijn soep. Ik had een zak Harrys brood extra zacht in huis en besloot daar croûtons van te maken in de airfryer. Het gaat snel en de blokjes brood zijn overal even mooi gekleurd en krokant.
Let's do it!

Wat hebben we nodig:

  • 2 sneden Harrys brood extra zacht
  • peper van de molen
  • selderijzout
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en grof gehakt
  • 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
  • 400 gr kerstomaatjes
  • 500 ml kippenbouillon, heet
  • 8 basilicumblaadjes, gescheurd
  • room

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de airfryer voor op 160°C.
  • Snij de korstjes van het brood weg en snij het brood in kleine blokjes.
  • Doe de broodblokjes in een kom en kruid met peper en selderijzout.
  • Besprenkel met een lepel olijfolie en meng.
  • Toast de broodblokjes 10 min op 160°C en verhoog dan de temperatuur naar 180°C.
  • Toast het brood nog 5 - 10 min of tot de croûtons goudgeel zijn. 
  • In de beker van de soupmaker doe je een eetlepel olijfolie.
  • Voeg de ui en knoflook toe en doe de kerstomaatjes er bij.
  • Overgiet met de hete bouillon, kruid met peper en selderijzout en voeg de basilicum toe.
  • Kies voor 3 porties en de gladde setting.
  • Serveer de soep in diepe kommen en werk af met room, croûtons en extra basilicum.

TIP:

Ik mix de room niet mee maar laat iedereen zelf doseren op het moment dat we soep eten.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties