Donuts

Foto Cathy Van de Moortele

Een ware traktatie! Ik had echt zin in donuts. Je hebt wat tijd nodig om ze goed te laten rijzen, maar dan kan je in die tussentijd gerust iets anders doen. Laat elke donut apart rijzen op een vierkantje bakpapier, want je zal ze ook zo frituren, met het bakpapiertje. Je riskeert namelijk dat de gerezen donuts inzakken als je ze met je vingers oppakt.

Wat hebben we nodig:

  • 260 gr "00" pastabloem of patisseriebloem + extra voor het vormen van de donuts
  • 3 gr korrelgist
  • 30 gr fijne griessuiker 
  • 2 eieren, uit de koelkast
  • 70 ml melk, uit de koelkast
  • 30 gr boerenboter, op kamertemperatuur
  • 3 gr zout
  • zonnebloemolie
  • fijne griessuiker

Hoe gaan we te werk:

  • Doe de bloem in de kom van de Kenwood en voeg de gist en de suiker toe.
  • Klop de eieren goed los met de melk en giet die bij de droge ingrediënten.
  • Kneed de massa 5 min op lage snelheid.
  • Voeg de boter en het zout toe en kneed de massa 15 min tot het deeg mooi glanst en samenhangt.
  • Maak 12 balletjes van 40 gr.
  • Dek ze af en laat ze 30 min rusten.
  • Doop de balletjes in een bord met bloem (beide zijden). Leg een balletje deeg in een Amerikaanse cup en druk een tweede cup er voorzichtig op, zodat je een dikke schijf bekomt.
  • Met je wijsvinger druk je in het midden een gat (of gebruik de tip van een rond spuitmondje). Hou de binnenste rondjes apart om ze ook te frituren. Deze moeten niet op papier liggen. Leg ze gewoon op een bordje.
  • Leg alle donuts op individuele vierkantjes bakpapier.
  • Dek ze af en laat ze 2u rijzen.
  • Zet een grote pot met zonnebloemolie op het vuur (of gebruik een frituurpan) en warm die op tot 160-165°C. Laat de olie niet warmen worden, anders kleuren ze te snel en zijn ze hard.
  • Leg 4 donuts tegelijk in de olie, op het bakpapiertje waar ze op gerezen zijn. Van zodra ze in de olie liggen, kan je het bakpapiertje er vanonder halen.
  • Draai de donuts om met een wafelvork van zodra ze mooi gekleurd zijn. 
  • Haal de donuts uit de olie met een schuimspaan en laat ze kort uitlekken op keukenpapier.
  • Frituur ook de binnenste rondjes.
  • Doe de suiker in een kom en leg de nog warme donuts er in. Draai ze om. Laat ze afkoelen op een bord.

TIP:

Eens de donuts afgekoeld zijn, bewaar je ze in een gesloten ziploc zak.
Warm de donuts kort op in de microgolf om ze weer mooi zacht te maken.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties