Bladerdeegflappen met kruidig gehakt
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
De vriezer wordt opgekuist. Dat moet nu eenmaal af en toe gebeuren. Ik vond er 5 rondjes bladerdeeg en 400 gr gemengd gehakt (lams/rund) van mijn favoriete halalslager. Ik besloot om hier bladerdeegflappen van te maken. En dat was geen verkeerde keuze.
Wat hebben we nodig:
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
- 400 gr gemengd gehakt
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 200 gr tomaten, gemixt
- 1 eetlepel zout
- 1 koffielepel peper van de molen
- 1 koffielepel vegeta
- 1 koffielepel zoet paprikapoeder
- 1 koffielepel komijnpoeder
- 1/2 koffielepel korianderpoeder
- 100 ml water, heet
- 5 bladerdeegrondjes, ontdooid en koel gehouden
- 1 ei, losgeklopt
- zaadjes naar keuze
Hoe gaan we te werk:
- Laat wat olijfolie opwarmen in een hapjespan.
- Fruit de ui tot hij lichtjes begint te kleuren.
- Voeg de knoflook toe en gaar die even mee.
- Bak het gehakt rul in de pan met de uien.
- Roer de tomatenpuree door het gehakt en bak die even mee, om de rauwe smaak weg te krijgen.
- Giet de gemixte tomaten bij het vlees en voeg ook alle kruiden toe.
- Meng goed.
- Doe het water bij het vlees en zet een deksel op de pan.
- Laat het vlees 25 min pruttelen op medium-laag vuur.
- Laat het vlees volledig afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Verdeel de vulling in 5 gelijke delen van 100 gr.
- Leg een portie van de vulling op een rondje bladerdeeg.
- Sluit het bladerdeeg tot een halve cirkel.
- Maak de randen mooi dicht door ze om te vouwen (of duw ze dicht met de tanden van een vork).
- Leg de flappen op een bakplaat met bakpapier.
- Met een aardappelmesje maak je enkele sneetjes in de bovenkant van elke flap.
- Strijk de flappen in met losgeklopt ei en bestrooi ze met zaadjes naar keuze.
- Bak de flappen 35 min.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Je kan ook 30 gr pijnboompitten toevoegen eens de saus klaar is.
Lekker warm of koud.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties