Witte bonensoep met zongedroogde tomaatjes

Foto Cathy Van de Moortele

Deze soep is ideaal voor koudere lentedagen, wanneer je zin hebt in een lekkere, warme maaltijd. Boordevol eiwitten: gezond voor jou! We voegen er heel wat witte bonen (ik koos voor reuze witte bonen en gewone witte bonen) aan toe, met gesnipperde zongedroogde tomaatjes en baby spinazie. Deze keer gebruikte ik kokosmelk, omdat ik nog een blik open had, maar je kan even goed gewone room gebruiken. Wat jij maar lekker vindt!

Wat hebben we nodig:

  • olijfolie
  • 1 grote sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
  • zout
  • 60 gr zongedroogde tomaatjes, gesnipperd
  • 40 gr tomatenpuree
  • peper van de molen
  • 2 koffielepels zoet paprikapoeder
  • 2 koffielepels oregano
  • enkele chilivlokjes
  • 300 ml kippenbouillon
  • 50 gr baby spinazie, gewassen en gedroogd
  • 800 gr witte bonen uit blik (of bokaal)
  • 150 ml kokosmelk uit brik of blik (room, geen melkvervanger)
  • 30 gr Parmezaanse kaas, vers geraspt
  • enkele basilicumblaadjes, gescheurd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat wat olijfolie opwarmen in een zware pot, type Le Creuset.
  • Fruit de sjalotjes aan. Laat ze niet kleuren.
  • Voeg de knoflook toe en fruit die even mee.
  • Kruid met zout.
  • Meng de zongedroogde tomaatjes en de tomatenpuree door de sjalotjes en bak die even mee om de rauwe smaak weg te krijgen.
  • Kruid met peper, paprikapoeder, oregano en chili.
  • Overgiet met bouillon en breng de soep aan de kook.
  • Voeg de spinazie en witte bonen toe en warm alles goed door.
  • Laat de bonen 10 min mee garen en voeg daarna de kokosmelk toe.
  • Werk af met Parmezaanse kaas en basilicum.

TIP:

Je kan ook gedroogde bonen gebruiken. Week die een nachtje in koud water. Giet af, spoel en kook ze gaar vooraleer je ze toevoegt aan de soep. Reken hiervoor 1 à 2u op het fornuis of gebruik een snelkookpan als het sneller moet gaan.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties