Himbasha
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Je denkt meteen aan Afrika bij het horen van het woord "himbasha", daar ben ik bijna zeker van. Maar weet je ook aan welk land dit woord gerelateerd is? In het centrum voor personen die verzoeken om internationale bescherming, hebben we heel wat mensen uit Eritrea. Heel bijzondere, rustige mensen. Vrouwen met een hoog stemmetje, die kunnen kwetteren als vogeltjes. Mannen, die nooit hun stem verheffen en altijd even relaxed zijn. In de vooravond houden ze samen een traditioneel koffiemoment, waarbij iedereen komt aanschuiven in een cirkel. Een "barista" is verantwoordelijk voor het zetten van de koffie. Ik zag voor het eerst groene koffiebonen (shame on me dat ik dat nooit eerder zag), die de dame van de dag eerst moest roosteren in een pannetje op het vuur. Dat moet heel voorzichtig gebeuren, zodat de bonen mooi kleuren maar niet verbranden. Eens de bonen gebrand zijn, wordt het pannetje door iedereen gekeurd en kan het koffiezetten gebeuren. De bonen worden fijngemalen en daarna begint het opgieten. De koffie wordt in 3 rondes gedronken, waarbij de eerste ronde de sterkste koffie voortbrengt.
Bij dit koffiemoment hoort popcorn en himbasha brood. Het brood is lichtjes zoet en wordt in de kring gebroken door de oudste man of door een priester. Er horen ook dankwoorden bij en je eet het brood zonder beleg. Er komt oo iemand rond met popcorn en koekjes of snoep en er hoort altijd een beetje popcorn op de grond te vallen, voor goed geluk. Tijdens dit koffiemoment praten de aanwezigen bij over hun dag. Nieuwe bewoners worden verwelkomd en meteen opgenomen in de groep.
Wat een eer dat ik hier bij mocht zijn. Deze groep mensen is bijzonder onopvallend in ons centrum, omdat ze nooit hun stem verheffen of problemen veroorzaken. Maar hun warmte, gastvrijheid en rust heeft me geraakt.
Wat hebben we nodig:
- 400 ml water
- 25 gr gist
- 100 gr fijne griessuiker
- 900 gr witte broodbloem
- 10 gr zout
- 50 ml zonnebloemolie
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water met de gist en de suiker in de kom van de Kenwood en los alles samen op.
- Doe de bloem erbij en laat de Kenwood het deeg 11 min kneden op lage stand.
- Ondertussen voeg je het zout en de olie toe.
- Het deeg moet mooi glad zijn.
- Leg het opgebolde deeg in een lichtjes ingevette kom met deksel en laat het 45 min rijzen.
- Verwarm de oven voor op 250°C.
- Haal het deeg uit de kom en ontgas het, door er met je vuisten in te drukken.
- Zet een bakplaat (liefst een ronde, maar die had ik niet) klaar en druk het deeg plat in de vorm.
- Met de achterkant van een mes maak je motieven in het brood. Ze gebruiken hiervoor een patroon dat typisch is voor himbasha.
- Het brood rijst geen tweede keer, zoals wij dat gewend zijn, maar wordt meteen gebakken. Reken hier zo'n 15 min voor.
- Laat het brood afkoelen op een rooster en bewaar het na afkoelen in een gesloten plastic zak.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Maak het patroon diep genoeg, want tijdens het bakken rijst het brood en zal het patroon lichtjes verdwijnen. Door dat patroon te maken, is het ook makkelijker om het brood te breken langs de lijnen die je ingesneden hebt.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties