Linguine met spinazie ricotta saus

Foto Cathy Van de Moortele

Kijk, als je het heel intimiderend vindt om zelf ravioli te maken, dan kan je beginnen met maken van een eenvoudige pastavorm, zoals deze linguine. Ik gebruikte zelf mijn Italiaanse chitarra om de pastalinten te vormen, maar je kan ze ook gewoon snijden nadat je de lasagnevellen gemaakt hebt.
De inspiratie voor de saus haalde ik bij mijn hartjesravioli van eerder deze week. Spinazie is zo lekker en de combinatie met ricotta is een klassieker. We maken er een saus van en toppen de pasta af met stracciatella en crispy chili oil (te koop in Aziatische toko's). Stracciatella is eigenlijk hetzelfde als de room die in de binnenkant van burrata zit. Kan je nog volgen? Dat dus...

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 100 gr ei, 100 gr semola en 100 gr "00" pastabloem
  • olijfolie
  • 1/2 sjalot, gepeld en fijngesnipperd
  • 100 gr jonge spinazie, gewassen en uitgelekt
  • 125 gr ricotta
  • Parmezaanse kaas
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • stracciatella
  • crispy chili oil (optioneel)

Hoe gaan we te werk:

  • Maak het pastadeeg volgens het gekende recept. 
  • Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 4 porties.
  • Neem 1 portie en rol die uit.
  • Haal het deeg door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen).
  • Doe dat ook met de andere porties deeg.
  • Bestuif de vellen met wat extra semola en verwerk ze tot linguine. Ik gebruik hiervoor mijn Italiaanse chitarra (zoals je die ziet in het recept voor verse pasta), maar je kan de linguine ook met de hand versnijden.
  • Laat de linguine kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
  • Zet ondertussen een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • In een diepe hapjespan laat je wat olijfolie warm worden.
  • Fruit het sjalotje glazig en voeg de uitgelekte spinazie toe.
  • Laat de spinazie slinken op een laag pitje.
  • Roer de ricotta door de spinazie en rasp er naar believen Parmezaanse kaas boven.
  • Kruid met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
  • Kook de pasta al dente en voeg hem dan, samen met een pollepel pastakookvocht, toe aan de saus.
  • Laat de pasta nog even goed doorwarmen in de saus. Voeg extra pastakookvocht toe indien nodig.
  • Verdeel de pasta met de saus over 2 diepe kommen.
  • Werk af met stracciatella en crispy chili oil.

TIP:

Vind je geen stracciatella? Dan kan je ook gewoon een burrata openscheuren boven de pasta.

Foto Cathy Van de Moortele




Reacties