Gerstgriespap

Foto Cathy Van de Moortele

Een hele mond vol! Ik had nog nooit van gerstgries gehoord maar ik kwam het tegen in de Arabische supermarkt en was nieuwsgierig naar dit product. Ik heb de fijnste versie gerstgries gekozen en heb er pap van gemaakt. Een beetje zoals havermoutpap. Ik ben fan! Dit recept is goed voor 2 porties. Ik hou van warm ontbijt.

Wat hebben we nodig:

  • 50 gr fijne gerstgries
  • 175 ml water
  • snuifje zout
  • 175 ml (volle) melk
  • 10 gr boerenboter
  • lopende honing
  • 50 gr blauwe bessen

Hoe gaan we te werk:

  • Spoel de gerstgries onder koud, stromend water in een fijne zeef, om mogelijk vuil en onzuiverheden weg te spoelen. Laat de gerstgries uitlekken.
  • Doe de gerstgries in een kleine kookpot en giet er het water bij.
  • Kruid met een snuifje zout.
  • Breng het water aan de kook en laat de gerstgries dan op een zacht vuurtje 8 min garen, tot het water verdampt is.
  • Doe de melk bij de gerstgries en breng die opnieuw aan de kook.
  • Van zodra de melk kookt, verminder je het vuur en laat je de gerstgries zachtjes garen. Reken hier zo'n 10 min voor. Roer af en toe zodat hij niet droogkookt of aanbakt.
  • Roer de boter door de gerstgriespap.
  • Verdeel de pap over 2 kommetjes en werk af met honing en bessen.

TIP:

De pap heropwarmen doe je op een laag pitje, met wat extra melk. Maar vers van het vuur is hij uiteraard op zijn best.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties