Skrei met mosterd zureroomsaus
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Skrei, de beste kabeljauw die je kan vinden. Hij is nu volop verkrijgbaar en ik kan dan ook alleen maar zeggen: ga naar de markt en haal hem in huis.
We maken een sausje bij de skrei, op basis van mosterd, zure room en fijngesnipperde peterselie.
Een salade van veldsla past er perfect bij. Maak de salade niet te lang op voorhand klaar, zodat ze mooi fris blijft. Geef er een lichte vinaigrette met fijngesnipperde sjalot bij.
Wat hebben we nodig:
- boerenboter
- 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
- 125 ml witte wijn
- 1 koffielepel scherpe Tierenteyn mosterd
- 200 gr zure room
- peper van de molen
- zout
- 2 stukken skrei met vel, drooggedept met keukenpapier
- olijfolie
- platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Laat een klontje boerenboter warm worden in een sauspan.
- Fruit het sjalotje glazig. Laat het zeker niet kleuren.
- Blus met de witte wijn.
- Laat de wijn praktisch uitkoken.
- Roer de mosterd en zure room door de sjalotjes en kruid af met peper en zout.
- Hou de saus warm op een laag pitje.
- Zet een (gietijzeren) pan op het vuur en warm die goed op.
- Wrijf de skrei aan beide zijden in met olijfolie en kruid hem met peper en zout.
- Leg de skrei, op de velkant, in de hete pan.
- Laat het vel krokant bakken.
- Draai de vis om (hij laat mooi los als hij gaar is) en bak de andere kant gedurende 2 - 3 min.
- Strooi de peterselie over de saus en meng.
- Serveer de skrei met de saus.
TIP:
Skrei wordt gevangen in de Noorse wateren.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties