Lasagne van champignons, spinazie en ringworst
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Lasagne hoeft niet altijd met vlees te zijn. Deze lasagne, bijvoorbeeld, krijgt lekker veel bechamelsaus, gebakken champignons en jonge spinazie en als verrassing: plakken ringworst. Uiteraard komt er ook nog kaas aan te pas. Laat de lasagne mooi kleuren onder de grill, op het einde van de gaartijd.
Wat hebben we nodig:
- verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola en 50 gr "00" pastabloem
- 50 gr boter
- 50 gr vloeiende bloem
- 600 ml volle melk
- peper van de molen
- zout
- nootmuskaat
- olijfolie
- 500 gr champignons, schoongemaakt
- enkele takjes jonge thijm, gerist
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 400 gr jonge spinazie, gewassen en uitgelekt
- 8 plakken ringworst, van het velletje ontdaan
- 150 gr mozzarella, geraspt
- Parmezaanse kaas
Hoe gaan we te werk:
- Maak de verse pasta zoals beschreven in het gekende recept.
- Laat het pastadeeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
- Verdeel het deeg in 2 en rol ze uit tot lange lasagnevellen. Ik rol het deeg uit tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood pastamachine).
- Snij de vellen op een formaat dat past in jouw lasagneschaal.
- Verwarm de oven voor op 190°C.
- Laat de boter smelten in een sauspan.
- Roer er de bloem onder en roer goed tot een lekkere, geurige roux.
- Voeg de melk er geleidelijk aan aan toe.
- Kruid de bechamel met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat en hou hem warm.
- Laat wat olijfolie goed opwarmen in een pan.
- Bak de champignons tot ze beginnen te kleuren.
- Kruid ze met peper, zout en thijm.
- Voeg nu de helft van de uien toe en laat ze zacht worden.
- Schep de champignons in een kommetje en verwarm opnieuw wat olie in de pan.
- Fruit de rest van uien aan en voeg dan de spinazie toe.
- Laat de spinazie slinken.
- Kruid met peper en zout.
- Knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en hak hem fijn.
- Verdeel een pollepel bechamel op de bodem van de lasagneschaal.
- Leg hierop voldoende lasagnevellen om de bodem in 1 laag te bedekken.
- Schep 1/3 van de gebakken champignons over de pasta en dek af met een laag spinazie.
- Beleg met 4 plakken ringworst.
- Schep bechamelsaus over de ringworst en smeer die uit met een spatel.
- Strooi mozzarella over de saus.
- Beleg met lasagnevellen.
- Ga zo door tot de pasta, saus, champignons en spinazie op zijn.
- Eindig met bechamelsaus.
- Strooi de rest van de mozzarella over de saus en rasp er ook nog Parmezaanse kaas over.
- Dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif hem voor 30 min in de oven.
- Verwijder de folie en zet de lasagne nog even onder de grill om de kaas te kleuren.
TIP:
Laat de lasagne zeker 15 min rusten voor je hem aansnijdt.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties