Lasagne van champignons, spinazie en ringworst

Foto Cathy Van de Moortele

Lasagne hoeft niet altijd met vlees te zijn. Deze lasagne, bijvoorbeeld, krijgt lekker veel bechamelsaus, gebakken champignons en jonge spinazie en als verrassing: plakken ringworst. Uiteraard komt er ook nog kaas aan te pas. Laat de lasagne mooi kleuren onder de grill, op het einde van de gaartijd.

Wat hebben we nodig:

  • verse pasta, op basis van 50 gr ei, 50 gr semola en 50 gr "00" pastabloem
  • 50 gr boter
  • 50 gr vloeiende bloem
  • 600 ml volle melk
  • peper van de molen
  • zout
  • nootmuskaat
  • olijfolie
  • 500 gr champignons, schoongemaakt
  • enkele takjes jonge thijm, gerist
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 400 gr jonge spinazie, gewassen en uitgelekt
  • 8 plakken ringworst, van het velletje ontdaan
  • 150 gr mozzarella, geraspt
  • Parmezaanse kaas

Hoe gaan we te werk:

  • Maak de verse pasta zoals beschreven in het gekende recept.
  • Laat het pastadeeg 30 min rusten in een ziploc zakje.
  • Verdeel het deeg in 2 en rol ze uit tot lange lasagnevellen. Ik rol het deeg uit tem stand 6 (van 9 standen op mijn Kenwood pastamachine).
  • Snij de vellen op een formaat dat past in jouw lasagneschaal.
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Laat de boter smelten in een sauspan.
  • Roer er de bloem onder en roer goed tot een lekkere, geurige roux. 
  • Voeg de melk er geleidelijk aan aan toe.
  • Kruid de bechamel met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat en hou hem warm.
  • Laat wat olijfolie goed opwarmen in een pan.
  • Bak de champignons tot ze beginnen te kleuren.
  • Kruid ze met peper, zout en thijm.
  • Voeg nu de helft van de uien toe en laat ze zacht worden.
  • Schep de champignons in een kommetje en verwarm opnieuw wat olie in de pan.
  • Fruit de rest van uien aan en voeg dan de spinazie toe.
  • Laat de spinazie slinken.
  • Kruid met peper en zout.
  • Knijp zoveel mogelijk vocht uit de spinazie en hak hem fijn.
  • Verdeel een pollepel bechamel op de bodem van de lasagneschaal.
  • Leg hierop voldoende lasagnevellen om de bodem in 1 laag te bedekken.
  • Schep 1/3 van de gebakken champignons over de pasta en dek af met een laag spinazie.
  • Beleg met 4 plakken ringworst.
  • Schep bechamelsaus over de ringworst en smeer die uit met een spatel.
  • Strooi mozzarella over de saus.
  • Beleg met lasagnevellen.
  • Ga zo door tot de pasta, saus, champignons en spinazie op zijn.
  • Eindig met bechamelsaus.
  • Strooi de rest van de mozzarella over de saus en rasp er ook nog Parmezaanse kaas over.
  • Dek de schaal af met aluminiumfolie en schuif hem voor 30 min in de oven.
  • Verwijder de folie en zet de lasagne nog even onder de grill om de kaas te kleuren.

TIP:

Laat de lasagne zeker 15 min rusten voor je hem aansnijdt.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties