Griekse moussaka
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
We blijven nog even in de wintergerechten. Bij het opmaken van het weekmenu, opperde mijn man moussaka. Ik haalde meteen alle boodschappen in huis en toen hij kwam piepen in de keuken, schrok hij toch wel even van de hoeveelheid werk je doet om moussaka te maken. Je kan ook in de superm.... nope. Ik hou niet van kleffe, voorverpakte maaltijden. Of we eten zelfgemaakte moussaka of we eten iets anders.
Neem je tijd om deze ovenschotel met liefde te bereiden. Dat proef je.
Wat hebben we nodig:
- zonnebloemolie
- 2 aubergines, schoongemaakt
- zout
- 450 gr frietaardappelen, geschild en gewassen en gedroogd
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, gepeld en geraspt
- 650 gr gemengd gehakt
- 50 ml rode wijn
- 30 gr tomatenpuree
- 1 blik tomatenblokjes
- 5 gr fijne griessuiker
- 2 laurierblaadjes
- 1 kaneelstok
- peper van de molen
- 60 gr boter
- 60 gr (vloeiende) bloem
- 450 ml volle (of verse) melk
- nootmuskaat
- 1 eierdooier
- 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
Hoe gaan we te werk:
- Doe een flinke laag olie in een diepe hapjespan.
- Snij de aubergines in gelijke plakken (niet te dun en niet te dik) en doe ze in een vergiet. Strooi wat zout over de aubergines en laat ze zo 30 min staan.
- Spoel het zout weg en droog de aubergines met keukenpapier.
- Verwarm de olie (tot op stand 7 van 9 standen op mijn Stoves) en frituur de aubergines goudbruin. Draai ze halverwege om, zodat ze aan beide zijden mooi kleuren. Je zal dit in verschillende keren moeten doen.
- Laat de aubergines uitlekken op keukenpapier op een rooster.
- Snij de aardappelen in gelijke plakken en frituur ze op dezelfde manier.
- Neem een ovenschaal en vet die lichtjes in mijn olijfolie.
- Leg een laag aubergines op de bodem. Kruid met zout.
- Leg hierop een laag aardappelplakken. Kruid met zout.
- Herhaal beide stappen.
- In een diepe hapjespan laat je wat olijfolie opwarmen.
- Fruit de uisnippers glazig. Kruid met zout.
- Voeg de knoflook toe en gaar die even mee.
- Breek het gehakt in de pan en bak het rul.
- Eens het gehakt wat kleur gekregen heeft, voeg je de wijn toe.
- Laat de wijn praktisch uitkoken.
- Roer de tomatenpuree door het vlees en voeg de tomatenblokjes toe.
- Warm deze vleessaus goed door.
- Voeg de suiker, laurier en kaneelstok toe en kruid met peper en zout.
- Laat de saus zo'n 45 min zachtjes pruttelen. Ze moet mooi indikken en niet teveel vocht meer bevatten.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- In een sauspan laat je de boter smelten.
- Roer de bloem door de gesmolten boter tot je een roux bekomt. Laat de roux niet kleuren.
- Voeg de melk in 4x toe en klop goed na elke toevoeging.
- Laat de bechamel goed indikken.
- Kruid de saus met peper, zout en vers geraspte nootmuskaat.
- Klop de eierdooier goed door de saus en voeg ook de geraspte Parmezaanse kaas toe.
- Verdeel de vleessaus over de gefrituurde groenten.
- Schep hierover de kaassaus.
- Schuif de moussaka voor 45 min - 1u in de oven.
- Laat de moussaka 15 min rusten voor je hem aansnijdt.
TIP:
Gebruik geen kruimige aardappelen voor dit recept maar kies frietaardappelen.
Beide sauzen moeten dik zijn, zodat ze niet doorlopen.
De zonnebloemolie die je gebruikte om te frituren, kan je recupereren in een glazen fles. Zet ze donker weg en gebruik ze opnieuw.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties