Triangel brood
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik bakte voor het eerst brood in de Emile Henry broodbakbol in 2017. Wat een openbaring! Het brood knisperde, de hele keuken rook heerlijk en ik was verkocht. Sedertdien heb ik misschien nog 10x brood gekocht bij de bakker. Ik gebruik liefst verse gist en gebruik meel en bloem van Dossche Mills omdat ik vind dat het resultaat het best is.
Dit triangel brood heb ik gemaakt van witte broodbloem en Artipan Crunchy. Ik hou van pompoenpitten in brood, het geeft altijd iets nootachtigs, dat zowel bij hartig als zoet beleg past.
Wat hebben we nodig:
- 280 ml water
- 12 gr verse gist
- 150 gr Artipan Crunchy
- 350 gr Mistral witte broodbloem
- 7 gr zout
- 15 gr smout of boerenboter
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water in de kom van de Kenwood en los er de gist in op.
- Strooi het meel en de bloem over het vocht.
- Bevestig de kneedhaak en laat de Kenwood het deeg op lage snelheid (1) kneden gedurende 11 min.
- Eens het deeg mooi samen komt, voeg je eerst het zout en daarna de smout toe.
- Bol het deeg losjes op en laat het 20 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Sla het deeg door en bol het nu strakker op. Laat het deeg opnieuw 20 min rusten in een lichtjes ingevette kom met deksel.
- Sla het deeg door en vorm met je handdoeken een driehoek, waarbij de punt naar boven wijst.
- Vouw de punt naar het midden en vouw er de zijkanten over.
- Bestuif de schaal van de broodbakbol met wat bloem en leg hier het brood op.
- Dek af met de koepel en laat het brood 45 min rijzen.
- Verwarm ondertussen de heteluchtoven voor op 230°C.
- Open de koepel. Bestuif het gerezen brood voorzichtig met wat bloem en wrijf dat open met je hand.
- Gebruik een scherp (lame) mesje om het brood meerdere keren in te snijden. Aarzel niet maar snij door in 1x.
- Zet de koepel weer op de schaal en schuif de broodbakbol voor 20 min in de hete oven.
- Verwijder de koepel, verminder de warmte naar 210°C en laat het brood nog 20 min verder bakken.
- Laat het brood volledig afkoelen op een rooster.
TIP:
Varieer in het meel dat je gebruikt. Keuze genoeg. Kies voor kwaliteitsbloem als je thuis brood bakt.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties