Dahl van koraallinzen

Foto Cathy Van de Moortele

Je vindt ze onder de noemer rode linzen of koraallinzen en ze zijn ideaal in soepen, sauzen en curry's. Deze kleine feloranje linzen zijn niet alleen mooi om te zien, ze geven ook vulling en zijn een uitstekende bron van eiwitten, ijzer en vezels. Ze kosten ook twee keer niets. Vergeet niet dat je linzen pas mag zouten op het einde van de gaartijd, zodat ze niet hard worden.

Wat hebben we nodig:

  • ghee (geklaarde boter)
  • 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
  • 2 tenen knoflook, gepeld en geraspt
  • 1 stukje gember, geschild en geraspt
  • 1 koffielepel komijnpoeder
  • 1 koffielepel korianderpoeder
  • 1 koffielepel kerriepoeder
  • 1 koffielepel garam masala
  • 1 koffielepel kurkuma
  • enkele chilivlokjes
  • 200 gr koraallinzen
  • 1 blik tomatenblokjes, gemixt
  • 1 liter water
  • zout
  • platte peterselie, fijngesnipperd
  • partjes citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Doe een flinke lepel ghee in een zware pot, type Le Creuset en laat die opwarmen.
  • Fruit de uisnippers glazig op medium vuur.
  • Voeg de geraspte knoflook en gember toe en gaar die even mee, tot het geurig gaat ruiken.
  • Roer alle kruiden door de uien en bak ze even mee tot het mengsel heel droog wordt.
  • Was de koraallinzen in een kom met koud water. Ga er met je handen door tot het water troebel wordt. Giet het vuile water weg en herhaal dit tot het water helder is. Giet af en spoel de linzen nog eens in een vergiet.
  • Voeg de linzen toe aan de curry en giet er de gemixte tomaten bij en het water.
  • Breng de linzen aan de kook en laat ze dan een half uurtje pruttelen op laag vuur.
  • Zorg dat de linzen helemaal zacht zijn als je ze tussen duim en wijsvinger plet.
  • Kruid de linzen met zout.
  • Roer een flinke hoeveelheid platte peterselie door de linzen en serveer in diepe kommen met partjes citroen er bij.

TIP:

Ik serveer ook altijd een kommetje met Griekse, volle yoghurt en chapati's om de dahl mee op te scheppen.
Vers gebakken naanbrood doet het hier ook heel goed bij.
Hou je van verse koriander? Gebruik deze dan ipv peterselie.
Ik heb de dahl geserveerd met ovengebakken zoete aardappel. Prik gaatjes in de zoete aardappelen en gaar ze 45 min op een bakplaat in een oven van 220°C.
De chapati maakte ik van speltvolkorenmeel deze keer. Je vindt het gewone recept hier terug.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties