Hutsepot van savooikool

Foto Cathy Van de Moortele

Eentje voor de hubby. Hij houdt van dit soort gerechten: groenten, vlees, aardappelen en een lik mosterd. Boerenkost, zeg maar. Ik denk dat ik voor mezelf vandaag gyoza zal maken.

Wat hebben we nodig:

  • een savooikool
  • zout
  • olijfolie
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 250 gr wortel, geschraapt en in grove stukken gesneden
  • 3 bouillonblokjes, verkruimeld
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui, gepeld en gehalveerd
  • 4 kruidnagels
  • peper van de molen
  • 450 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
  • 2 braadworsten
  • 300 gr buikspek, in stukken gesneden

Hoe gaan we te werk:

  • Maak de buitenste bladeren van de kool voorzichtig los en gooi ze weg. 
  • Maak nu 8 lichter gekleurde bladeren voorzichtig los.
  • Was de bladeren.
  • Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
  • Blancheer de koolbladeren 5 min.
  • Spoel de bladeren na het blancheren meteen met ijskoud water om de groene kleur te behouden.
  • Giet het water weg en doe wat olijfolie in de pot.
  • Fruit de uisnippers glazig, zonder ze te laten kleuren.
  • Voeg de stukken wortel toe en gaar die even mee op een zacht vuur.
  • Leg de koolbladeren op de worteltjes en overgiet volledig met koud water.
  • Voeg de verkruimelde bouillonblokjes en de laurier toe.
  • Prik de kruidnagels in de halve uien en leg die ook in het water.
  • Kruid met peper en zout.
  • Breng het geheel aan de kook.
  • Dek af en laat de hutspot zo'n 20 min zachtjes pruttelen.
  • Snij de aardappelen in gelijke stukken en voeg ze samen met de worst en het spek toe aan de hutspot.
  • Laat alles nog zo'n 40 min verder pruttelen op een zacht vuur, zonder deksel.
  • Check of de aardappelen en het vlees gaar zijn.
  • Serveer de hutspot met de bouillon in een diepe kom.

TIP:

Als je een winkel in de buurt hebt dit Poolse rookworst (kielbasa) verkoopt, dan is dat een uitstekend alternatief voor de braadworst.
Serveer met mosterd.

Foto Cathy Van de Moortele





Reacties