Hutsepot van savooikool
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Eentje voor de hubby. Hij houdt van dit soort gerechten: groenten, vlees, aardappelen en een lik mosterd. Boerenkost, zeg maar. Ik denk dat ik voor mezelf vandaag gyoza zal maken.
Wat hebben we nodig:
- een savooikool
- zout
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en gesnipperd
- 250 gr wortel, geschraapt en in grove stukken gesneden
- 3 bouillonblokjes, verkruimeld
- 2 laurierblaadjes
- 1 ui, gepeld en gehalveerd
- 4 kruidnagels
- peper van de molen
- 450 gr vastkokende aardappelen, geschild en gewassen
- 2 braadworsten
- 300 gr buikspek, in stukken gesneden
Hoe gaan we te werk:
- Maak de buitenste bladeren van de kool voorzichtig los en gooi ze weg.
- Maak nu 8 lichter gekleurde bladeren voorzichtig los.
- Was de bladeren.
- Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis en warm die alvast op.
- Blancheer de koolbladeren 5 min.
- Spoel de bladeren na het blancheren meteen met ijskoud water om de groene kleur te behouden.
- Giet het water weg en doe wat olijfolie in de pot.
- Fruit de uisnippers glazig, zonder ze te laten kleuren.
- Voeg de stukken wortel toe en gaar die even mee op een zacht vuur.
- Leg de koolbladeren op de worteltjes en overgiet volledig met koud water.
- Voeg de verkruimelde bouillonblokjes en de laurier toe.
- Prik de kruidnagels in de halve uien en leg die ook in het water.
- Kruid met peper en zout.
- Breng het geheel aan de kook.
- Dek af en laat de hutspot zo'n 20 min zachtjes pruttelen.
- Snij de aardappelen in gelijke stukken en voeg ze samen met de worst en het spek toe aan de hutspot.
- Laat alles nog zo'n 40 min verder pruttelen op een zacht vuur, zonder deksel.
- Check of de aardappelen en het vlees gaar zijn.
- Serveer de hutspot met de bouillon in een diepe kom.
TIP:
Als je een winkel in de buurt hebt dit Poolse rookworst (kielbasa) verkoopt, dan is dat een uitstekend alternatief voor de braadworst.
Serveer met mosterd.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties