Zachte citroenmuffins
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik ben al enkele weken in ziekteverlof. Diabetes en voetproblemen gaan niet zo goed samen en soms moet zelfzorg belangrijker zijn dat het zorgen voor andere mensen. Uit het oog wil echter niet zeggen uit het hart. Mijn gedachten zijn vaak bij de mensen op het werk, zeker nu de ramadan er aan komt. Er zal weer veel lekkers klaargemaakt worden. Met de nieuwe regering zijn er heel wat veranderingen op til en dat is niet altijd zo gunstig voor onze bewoners. Mensen worden niet meer gezien als mensen maar als overlast.. de meerwaarde die ze kunnen betekenen in onze maatschappij, wordt over het hoofd gezien. Mensen die hun land ontvluchten, veroorzaakt door oorlog en vernietiging, vinden geen plek waar ze veilig kunnen zijn. Je land moeten verlaten omwille van politieke redenen, sexuele voorkeur of geweld: elke vluchteling heeft een verhaal. Moeten er zaken veranderen? Uiteraard. Maar laten we niet vergeten, dat we allemaal mensen zijn. Mensen met recht op veiligheid en bestaan.
Citroenmuffins dus. Omdat we niet zo zuur door het leven moeten gaan, hebben we er een dessertje van gemaakt. Heel zacht en luchtig, met een zuurtje en een zoetje. Deze muffins vriezen heel makkelijk in, net als de chocolademuffins van eerder deze week. Het recept is goed voor 12 stuks en je hebt er niet heel veel voor nodig.
Wat hebben we nodig:
- 3 eieren
- 140 gr fijne griessuiker
- 90 ml zonnebloemolie
- 30 gr vloeibare honing
- zeste van 2 citroenen
- sap van 1 citroen (60 ml)
- 100 ml karnemelk
- 200 gr zelfrijzende bloem
- snuifje zout
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C en zet een muffinvorm klaar.
- Bekleed de vorm met 12 muffinpapiertjes.
- Klop de eieren op met de suiker in de kom van de Kenwood. Gebruik hiervoor de garde en neem er je tijd voor, zodat je een luchtig en dik mengsel krijgt.
- Voeg de olie, honing, de citroenzeste en het citroensap toe en klop verder op.
- Voeg afwisselend karnemelk en zelfrijzende bloem toe en klop op lage snelheid. Klop niet langer dan nodig.
- Voeg een snuifje zout toe.
- Verdeel het redelijk vloeibare beslag gelijkmatig over de vormpjes.
- Bak de muffins 25 - 30 min, tot ze mooi goudgeel gebakken zijn.
- Laat de muffins 5 min afkoelen in de vorm op een rooster en laat ze dan buiten de vorm helemaal afkoelen.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Heb je geen zelfrijzende bloem in huis? Voeg dan 5 gr bakpoeder toe aan gewone patisseriebloem.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties