Scones
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Onze oudste dochter, Lana, is helemaal gek op scones. Met clotted cream en frambozenconfituur, uiteraard. We maakten ze vroeger regelmatig zelf, net als we ook Engelse muffins maakten en ook die vielen bijzonder goed in de smaak bij het ontbijt.
Tijd om nog eens scones te maken, want ik had toevallig clotted cream in mijn koelkast. Hoe bijzonder is dat!
Wat hebben we nodig:
- 300 gr zelfrijzende bloem
- snuifje zout
- 75 gr boerenboter, op kamertemperatuur
- 15 gr fijne griessuiker
- 1 ei
- 125 ml volle melk
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C en zet een bakplaat met bakpapier klaar.
- In een kom meng je de bloem met het zout.
- Verdeel de boter in klontjes over de bloem en strooi er ook de suiker bij.
- Je kan twee messen gebruiken om alles tot zand te mengen of je gebruikt net als ik, een deegblender.
- Doe het ei met de melk in een hoge beker en mix alles glad met de staafmixer. Hou een eetlepel van deze mix apart voor de afwerking.
- Maak een holte in de bloem en giet daar het ei/melkmengsel in.
- Met een vork meng je nu alles door elkaar.
- Bestuif een houten plank met wat bloem en stort er het sconedeeg op uit.
- Dit deeg mag nooit gekneed worden!
- Breng het deeg samen met je handen tot een ruwe, dikke cirkel.
- Ga er losjes over met de deegrol als je dat wilt, maar duw het deeg zeker niet aan.
- Zorg dat het deeg een vinger dik is.
- Doop een kleine, ronde uitsteker in bloem en zet hem op de deegcirkel.
- Klop met vlakke hand op de uitsteker. Draai de scone niet uit het deeg, maar til hem er uit. Als je de steker draait, zullen de scones niet mooi rijzen.
- Leg de scones op de bakplaat.
- Breng het deeg weer samen, zonder het te bewerken of te kneden.
- Het hoeft niet helemaal samenhangend te zijn.
- Ga zo verder tot je 14 scones hebt.
- Bestrijk de scones met de rest van de ei/melkmix.
- Bak de scones 20 min of tot ze licht gekleurd zijn.
- Laat ze afkoelen op de bakplaat op een rooster.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Je kan de scones perfect invriezen in een diepvriesdoos.
Bewaar ze tot 2 dagen op kamertemperatuur in een goed afgesloten doos.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties