Hartjesravioli
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Ik ben niet zo'n feestdagenpersoon, maar deze week kwam ik mijn Tupperware hartjesraviolivorm tegen bij het uitruimen van mijn voorraadkasten in de keuken. Superlang geleden dat ik die nog eens gebruikt had en nu valentijn er aan komt.... ok ok, bijzonder klef, ik weet het, maar zien ze er niet prachtig uit?
Klassieke vulling van ricotta en spinazie, met een zelfgemaakte marinarasaus. Wees lief voor elkaar.
Ik zie net dat ik voor het eerst verse pasta maakte in 2011! Wow! En er zijn ondertussen al zoveel pastarecepten de revue gepasseerd en ik blijf geboeid zoeken naar nieuwe ingrediënten of boeiende combinaties. Zelf pasta maken geeft me rust, het houdt mijn geest scherp en ik kan er zo van genieten. Nog steeds geen idee wat je jouw liefste cadeau kan doen?
Wat hebben we nodig:
- verse pasta, op basis van 200 gr ei, 200 gr semola en 200 gr "00" pastabloem
- olijfolie
- 1 ui, gepeld en fijngesnipperd
- 1 teen knoflook, gepeld
- 500 gr rijpe tomaten, in 4 gesneden
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 120 ml witte wijn
- enkele blaadjes basilicum, gescheurd
- peper van de molen
- zout
- 1 koffielepel fijne griessuiker
- 1 sjalotje, gepeld en fijngesnipperd
- 200 gr jonge spinazie, gewassen en uitgelekt
- 250 gr ricotta
- 25 gr Parmezaanse kaas + extra voor de afwerking
- nootmuskaat
- Aleppo peper (pul biber)
- 1 potje stracciatella
- crispy chili oil (optioneel)
Hoe gaan we te werk:
- Maak het pastadeeg volgens het gekende recept.
- Laat het deeg 30 min rusten in een gesloten ziploc zakje.
- In een kookpot laat je wat olijfolie opwarmen op een medium vuur.
- Fruit de ui glazig zonder hem te laten kleuren en rasp de knoflook boven de uien.
- Gaar de knoflook mee, zodat de rauwe smaak er vanaf is.
- Blender de tomatenparten met de tomatenpuree en giet deze saus bij de uien.
- Voeg ook de witte wijn toe en breng de saus aan de kook.
- Zet een deksel op de pan en laat de tomatensaus 30 min pruttelen op een medium-laag vuurtje.
- Verwijder het deksel.
- Kruid de saus met basilicum, peper, zout en suiker en laat ze nog 20 min verder pruttelen zonder deksel.
- In een diepe hapjespan laat je wat olijfolie opwarmen.
- Fruit het sjalotje glazig zonder het te laten kleuren.
- Voeg de uitgelekte spinazie toe en laat die slinken.
- Cutter de spinazie fijn in de keukenrobot en voeg de ricotta en Parmezaanse kaas toe.
- Mix tot een gladde vulling.
- Kruid met peper, zout, vers geraspte nootmuskaat en Aleppo peper. Laat de vulling volledig afkoelen.
- Breng de vulling over in een spuitzak.
- Verdeel het pastadeeg in porties.
- Neem twee porties en rol die uit met de deegrol op een licht bebloemde houten plank.
- Haal het pastadeeg door de pastamachine tem stand 6 (van 9 standen).
- Knip het puntje van de spuitzak weg.
- Leg het vel over de hartjesvorm (bestrooi de vorm eerst lichtjes met bloem), spuit op elk hartje een kleine portie vulling en dek af met het tweede pastavel. Bestuif de bovenkant ook lichtjes met bloem. (dat vergemakkelijkt het losmaken van de hartjes)
- Gebruik de deegrol om beide pastavellen goed aan elkaar vast te maken en om de naden van de vorm door te drukken.
- Verwijder het restdeeg en kneed dat weer samen. Laat het weer even rusten in het ziploc zakje.
- Klop de hartjes uit de vorm door hem omgekeerd tegen je werkblad te tikken.
- Laat de hartjes kort drogen op een horizontaal pastadroogrek.
- Ga zo door tot alle hartjes gevuld zijn en de vulling op is.
- Zet een grote pot met ruim, gezouten water op het fornuis.
- Kook 40 ravioli beetgaar.
- Breng de ravioli over in de pot met de saus en voeg een pollepel pastakookvocht toe om het omscheppen makkelijker te maken.
- Schep de hartjesravioli met de warme tomatensaus in 2 diepe kommen.
- Verdeel de stracciatella over de pasta.
- Werk af met crispy chili oil en vers geraspte Parmezaanse kaas.
- Geniet!
TIP:
De stracciatella, Parmezaanse kaas, ricotta, spinazie en basilicum kocht ik bij online versmarkt Crisp.
Dit recept is goed voor 100 gevulde hartjes. Vries in wat je niet meteen nodig hebt. Doe dat door een bakplaatje met semola te bestrooien en hier de hartjes in 1 laag op te leggen. Eens ze hard zijn, kan je ze overbrengen in een ziploc zak of diepvriesdoos. Kook ze bevroren.
Zorg dat je niet teveel vulling gebruikt, anders zullen de hartjes niet mooi sluiten en openbarsten tijdens het garen.
Laat het pastawater niet te hard borrelen, zodat je de ravioli niet kapot maakt.
Maak slechts een halve hoeveelheid pastadeeg en schep de helft van de vulling in een ovenschotel. Strooi er geraspte mozzarella over en schuif de schotel 30 min in de oven op 180°C. Serveer deze dip met crackers.
Je kan deze vulling ook gebruiken om een kipfilet mee te vullen. Klop de kipfilet zo plat mogelijk tussen plastic folie. Gebruik hiervoor een vleeshamer met de vlakke kant. Besmeer 1 kant van de kipfilet met de vulling, vouw de andere kant er over en maak alles vast met tandenstokers. Bak de kipfilets in de oven.
Bedankt Margy, voor de crispy chili oil! Ik ben er dol op!
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties