Palestijnse kip
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Mijn trouwe chefkok Shareef, uit het opvangcentrum waar ik werk, heeft een nieuwe woonplek gevonden. Hij kan zijn leven in België eindelijk beginnen uitbouwen, na bijna 3 jaar doorgebracht te hebben met 4 andere Arabische mannen in een kleine kamer met stapelbedden. Zijn tocht was zwaar, maar zijn moed is groter. Shareef zocht al heel snel na aankomst hier, vast werk en dat vond hij ook. Het hielp hem om bezig te zijn, centjes te verdienen voor zijn toekomst en nuttig te zijn. Deze zo rustige man straalt goeie energie uit en zijn bedoelingen zijn goed. Ik hoorde hem nooit zijn stem verheffen, integendeel, zijn zachte aanpak en zorgzame manier van omgaan met zijn medemens, maakt hem een dierbaar persoon.
Ik mis onze tafelmomenten en ik ben er zeker van dat hij er ook zo over denkt. De precisie waarmee hij zijn gerechten afwerkt, met extra geroosterde amandelsnippers voor mij (oog voor detail) en onze steeds wederkerende grap over de kilo's die ik bij kom na zijn maaltijden, doen hem stralen. Hij houdt er van om mensen te verwennen, te verzorgen, onder zijn vleugels te nemen. Het verwarmde mijn hart om te zien hoe hij om ging met mijn kleine vriend uit Djibouti, die hier met zijn mama, broer en zusjes wachten op een positief bericht vanuit Brussel. Hij koesterde deze jongen en die liefde was wederzijds. Een man waar de jongen kon naar opkijken. Twee mensen die elkaar wisten te waarderen.
Mussakhan dus. Dat gaan we vandaag klaar maken. Kip met traaggegaarde uien en geroosterde pijnboompitten. We gebruiken uiteraard Arabische kruiden en sumak is onmisbaar in dit gerecht. Het geeft de kip een citroensmaak die heel aangenaam is. Ik gebruik drumsticks maar je kan ook opteren voor kippendijen. Laat het vel er aan, dat maakt de kip extra sappig.
Wat hebben we nodig:
- 2 koffielepels sumak ( + extra voor de afwerking)
- 1 koffielepel zoet paprikapoeder
- snuif zout
- peper van de molen
- snuifje komijnpoeder
- snuifje korianderpoeder
- snuifje kaneelpoeder
- snuifje kardamompoeder
- 8 kippendrumsticks, gewassen in koud water met azijn en drooggedept
- olijfolie
- 300 gr uien, gepeld en fijngesnipperd
- 1 Libanees brood, in 6 driehoeken gesneden
- 1 eetlepel pijnboompitjes
- platte peterselie, fijngesnipperd
Hoe gaan we te werk:
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Meng alle kruiden in een kom en verdeel de hoeveelheid dan in twee gelijke porties.
- Wrijf de kip in met olijfolie en wentel die in de helft van de kruidenmix.
- Spreid de gekruide kip uit over een bakplaat.
- Bak de kip 1 u (of tot ze gaar is) en draai ze halverwege de gaartijd om.
- Doe een flinke laag olijfolie in een hapjespan en warm die op.
- Bak de uien op medium-zacht vuur met de andere portie kruiden, zonder ze te laten kleuren. Reken hier zo'n 40 min voor.
- Leg driehoeken brood op een mooi bord.
- Schep hierover de gebakken uien.
- Verdeel de kippendrumsticks over de uien, met de bijhorende baksappen.
- Kleur de pijnboompitjes in een klein pannetje met een beetje olijfolie. Zet het vuur niet te hoog zodat ze niet aanbranden.
- Strooi de pijnboompitjes over de kip en werk af met peterselie en extra sumak.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
TIP:
Witte amandelen krijg je door bruine amandelen te overgieten met kokend water. Laat ze even staan en giet het kokend water dan weg. Je kan de bruine velletjes er dan makkelijk afhalen. Versnipper deze witte amandelen en gebruik ze ipv pijnboompitjes. Tip van Shareef.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties