Gerstgries ovenkoeken
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Aan de hand van het basisrecept ovenkoeken van Stefan Elias, maakte ik vandaag deze versie met gerstgries. Ik hou van de korrel van dit meel. De broodjes zijn ook uitermate geschikt om te vullen en in de grill te verwarmen, met kaas en vlees bijvoorbeeld.
Wat hebben we nodig:
- 190 ml water
- 11 gr verse gist
- 300 gr witte broodbloem
- 100 gr gerstgries
- 7 gr boerenboter
- 5 gr zout
Hoe gaan we te werk:
- Doe het water in de kom van de Kenwood en breek er de gist in.
- Strooi 300 gr witte bloem over het water en voeg de gerstgries toe.
- Leg de boter op de bloem en strooi er het zout bij.
- Laat de Kenwood alles goed mengen tot een mooi samenhangend deeg. Als het deeg te nat blijkt, voeg dan nog wat extra witte bloem toe.
- Neem je tijd om het deeg te kneden, zodat je luchtige ovenkoeken krijgt.
- Weeg het deeg af en verdeel het in 7 gelijke porties.
- Bol de porties op en laat ze 45 min rusten onder plastiek folie.
- Doop de bolletjes in bloem en duw ze uit tot platte schijven van 0.5cm dikte.
- Leg de broodjes op bakplaten.
- Dek opnieuw af en laat de ovenkoeken 1 tot 1u30 rijzen.
- Ondertussen verwarm je de heteluchtoven voor op 200°C.
- Bak de broodjes 7 min of tot ze lichtgekleurd zijn.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
- Bewaar ze na afkoelen in een gesloten plastic zak.
TIP:
Laat de broodjes niet langer bakken, zodat ze mooi zacht blijven.
Dit zijn ideale broodjes voor de lunchbox.
![]() |
Foto Cathy Van de Moortele |
Reacties