Cheesecake met aardbeicoulis

Foto Cathy Van de Moortele

Cheesecake maken is altijd een beetje spannend: zal hij wel goed opstijven? Is de bodem goed en net dik genoeg? Ik hou zelf heel erg van de cheesecake uit het Baskenland, maar deze cheesecake is bijzonder lekker. Gemaakt met een bodem van Lotus Speculoosjes (we ruiken de koekjesfabriek wanneer de wind net goed zit) en daarop een vulling van Philadelphia en slagroom. Je kan de taart nog afwerken met rood fruit bijvoorbeeld maar ze is op zich al prima! P.S. vandaag houden we totaal geen rekening met calorieën. Ik heb gekozen voor aardbeicoulis.

Wat hebben we nodig:

  • 250 gr speculoosjes
  • 125 gr boter, gesmolten en afgekoeld
  • 450 ml volle melk (als je verse melk hebt: nog beter)
  • 250 gr philadelphia natuur
  • 250 gr slagroom 40%
  • 100 gr fijne griessuiker
  • 50 ml volle melk
  • 9 gram gelatinepoeder

Hoe gaan we te werk:

  • Verwarm de oven voor op 160°C. Vet de bodem van een kleine springvorm (20cm diameter) lichtje in en bekleed hem met bakpapier.
  • Breek de koekjes in de kom van de keukenrobot.
  • Pulseer de koekjes tot fijn zand.
  • Voeg de gesmolten boter toe en meng nogmaals.
  • Verdeel de koekjeskruimels over de bodem van een ronde springvorm.
  • Zet de springvorm 20 min in de oven om de bodem te bakken.
  • Laat de bodem afkoelen en uitharden. 
  • Doe de 450 ml melk met de philadelphia en de slagroom in een steelpannetje en breng die aan de kook.
  • Laat de suiker wegsmelten in de hete melk.
  • Neem 50 ml koude, volle melk en los daar het gelatinepoeder in op.
  • Zet de steelpan met melk van het vuur.
  • Voeg de opgeloste gelatine toe aan het warme mengsel en klop goed door.
  • Giet de kaasvulling op de afgekoelde, gebakken taartbodem.
  • Laat de taart afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Dek af met plastic folie en laat de taart minimum 4u opstijven in de koelkast (liefst de hele nacht).
  • Maak voorzichtig de rand van de cheesecake los met een mesje eer je de springvorm weg neemt.
  • Zet de cheesecake op je hand en pel voorzichtig het bakpapier weg. 
  • Serveer de cheesecake zoals hij is of geef er fruitcoulis bij.
Foto Cathy Van de Moortele

TIP:

Alleen gelatineblaadjes in huis? Leg 11 gr gelatineblaadjes in een schaaltje en giet daar koud water over. Laat de gelatine weken in het water tot hij zacht is. Knijp de gelatine zeer goed uit en laat hem oplossen in de hete melk. Zorg dan wel dat je de volledige 500 ml melk kookt en niet enkel 450 ml. Voeg gelatine nooit meteen toe aan hete vloeistof, je moet gelatine altijd eerst weken of oplossen.
Kijk altijd goed na op de verpakking van je gelatine, hoeveel vellen je nodig hebt om 500 ml vloeistof in te dikken. Niet alle gelatinevellen wegen evenveel of hebben evenveel dikkingskracht.
Ik gebruik een plastic rand van acetaatfolie in de springvorm, nadat de bodem is afgekoeld. Zo ben ik zeker dat de cheesecake niet aan de vorm kleeft. Na het opstijven kan je de rand weghalen, afwassen en opbergen voor een volgende keer.
Kies je springvorm niet te groot, of de cheesecake zal maar een paar cm hoog zijn en de bodem te dun.

Foto Cathy Van de Moortele


Reacties