Gestoomde artisjok

 

Foto Cathy Van de Moortele

Ik zou graag iedere week artisjok eten. Artisjok is goed voor je! Officieel is artisjok geen groente, maar een distelsoort. Artisjokken bevatten veel vitaminen, anti-oxidanten, vezels en mineralen en weinig vetten (sausjes horen niet bij de voedingswaarde van de artisjok). Ze verlagen de bloedsuiker en de bloeddruk, zijn goed voor lever en hart en verbeteren de spijsvertering (goeie bacteriën voor je darmen). Je slechte cholesterol kan verlagen en je goeie cholesterol kan verhogen bij het regelmatig nuttigen van artisjok.
Let's do it!

Wat hebben we nodig:

  • 1 artisjok
  • 1 teen knoflook, gepeld
  • sap van 1/2 citroen

Hoe gaan we te werk:

  • Snij de steel af tot tegen de onderkant van de artisjok, zodat hij mooi rechtop kan staan.
  • Met een schaar snij je alle punten van de blaadjes weg, tot de bovenkant mooi recht is.
  • Stop een teen knoflook in de kern van de blaadjes en druppel het citroensap tussen de blaadjes.
  • Zet een pot op het vuur met daarin water. Zet een stoommandje in de pot en zorg dat het water net niet in de stoommand terecht komt.
  • Zet de artisjok rechtop in het stoommandje en breng het water aan de kook.
  • Zet het deksel op de pot en laat de artisjok garen.
  • Giet extra water in de pot wanneer die dreigt droog te koken.
  • Reken tussen 50 - 60 min om de artisjok te stomen.
  • Een aardappelmesje moet zeer vlot door de artisjokbodem kunnen.

TIP:

Maak een sausje van mayonaise met mosterd en een scheutje azijn (of citroensap). Kruid met extra peper en zout. Trek de blaadjes één voor één van de artisjok en doop de vlezige kant van de blaadjes in het sausje. Schraap het blaadje tussen je tanden, zodat je het "vlees" kan opeten. De blaadjes gooi je daarna weg.
Eens alle blaadjes weg zijn, schep je met een lepel voorzichtig het "hooi" weg van het artisjokhart (of artisjokbodem). Snij het hart in stukken en serveer het hart met de dipsaus of gebruik het hart als pizzatopping.
Heb je een professionele steamer? Gaar de artisjok dan 35-40 min op 120°C.

Reacties