Spaanse rijst

 

Foto Cathy Van de Moortele

Toen ik deze week Spaanse kip klaarmaakte, wou ik die serveren met rijst, maar niet zomaar rijst. Ik wou de rijst verrijken en hem interessanter maken. Het is Spaanse rijst geworden. Geniet maar mee!

Wat hebben we nodig:

  • 50 ml olijfolie
  • 200 gr basmati rijst
  • 240 ml tomatensaus (passata)
  • 480 ml (verse) kippenbouillon, heet
  • snuif zout
  • snuif lookpoeder
  • snuif uienpoeder
  • koffielepel oregano
  • koffielepel komijnpoeder
  • peper van de molen
  • verse, platte peterselie, gesnipperd

Hoe gaan we te werk:

  • Laat de olijfolie goed warm worden in een diepe hapjespan. Zorg dat je een goed sluitend deksel hebt voor je pan.
  • Bak de rijst lichtbruin in de olie van zodra de olie warm genoeg is (als je er een rijstkorrel in laat vallen, moet die beginnen "dansen"). Schep steeds om, zodat de rijst gelijkmatig een kleurtje krijgt.
  • Overgiet de rijst met de tomatensaus en de bouillon en warm goed door.
  • Breng de rijst aan de kook en kruid met zout, lookpoeder, uienpoeder, oregano, komijn en een draai van de pepermolen.
  • Van zodra de rijst kookt (je moet over het hele oppervlak bubbeltjes zien), zet je het deksel op de pan en draai je het vuur een heel stuk lager. 
  • Gaar de rijst nu 20 min op een laag pitje, zonder het deksel te openen.
  • Na 20 min draai je het vuur volledig uit en laat je de rijst nog 10 min verder garen in de pan onder deksel op de restwarmte van de kookplaat. Doe het deksel er nog niet af! De rijst stoomt verder en eens je dat deksel weghaalt, neem je ook de stoom weg.
  • Neem het deksel van de pan en zorg dat het condensvocht van het deksel niet in de pan valt.
  • Laat de rijst nog 5 min staan zonder deksel.
  • Met een spatel meng je de rijst nu voorzichtig door elkaar.
  • Werk af met peterselie.

TIP:

Elke langkorrelige rijst is goed voor dit recept.
Ik gebruik mijn zelfgemaakte passata in dit recept.

Reacties