Udon noodles met scampi en shii-take

 

Foto Cathy Van de Moortele

Shii-take zijn goed voor een gezonde darmflora. Haal ze maar wat vaker in huis. Je kan ze zelfs gebruiken als vleesvervanger. Vandaag heb ik ze in plakjes gesneden voor een wokgerecht met udon noodles en scampi. Udon noodles zijn platte, Japanse noodles, gemaakt van tarwebloem, water en zout. Je kookt ze in ongezouten water, koelt ze af en verwerkt ze in bv een wokgerecht. De noodles zitten per portie verpakt in het pakket en dat vind ik nu eens een schitterend idee. 

Wat hebben we nodig:

  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel geroosterde sesamolie
  • 1 koffielepel sojasaus
  • 1 koffielepel rijstazijn
  • 1 koffielepel ruwe rietsuiker
  • peper van de molen
  • zout
  • 2 porties udon noodles
  • 4 eetlepels wokolie (bestand tegen hoge temperatuur)
  • 120 gr shii-take, schoongemaakt en in plakjes gesneden
  • 1 teen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
  • 1 ui, gepeld en in fijne repen gesneden
  • het wit van 1 pijpajuintje, gesnipperd
  • 1 wortel, geschraapt en in julienne gesneden
  • 100 gr scampi, ontdooid, gepeld en van het darmkanaal ontdaan
  • 1 eetlepel sojasaus
  • zout
  • 50 gr diepvrieserwtjes
  • groen van 1 pijpajuintje, gesnipperd
  • 1 eetlepel geroosterde sesamzaadjes

Hoe gaan we te werk:

  • Meng de oestersaus met de sesamolie, sojasaus, rijstazijn, rietsuiker, peper en zout in een bokaaltje. Sluit het bokaaltje en schud goed. Zet de saus apart.
  • Kook de udon noodles in kokend water tot ze beetgaar zijn. Giet ze af en bedruppel ze met wat olie, zodat ze niet gaan kleven.
  • Warm je wok goed op en doe er dan 2 eetlepels wokolie bij.
  • Roerbak de shii-take met de knoflook gedurende 3 min. Schep voortdurend om en zorg dat het vuur hoog staat zodat de champignons wat kleur krijgen.
  • Voeg de ui, wit van pijpajuin en julienne van wortel toe. Zet het vuur op medium en schep voortdurend om, tot de wortel beetgaar is.
  • Kruid met peper en zout.
  • Schep de groenten in een kommetje.
  • Voeg de resterende olie toe aan de wok en warm goed op.
  • Bak de scampi aan beide zijden.
  • Voeg de sojasaus en een snuif zout toe en schep goed om.
  • Voeg de gekookte noodles toe en bak ze even mee. Laat ze niet mushy worden.
  • Roer de saus door de noodles en warm door.
  • Voeg de groenten, scampi en erwtjes toe en warm nogmaals goed door.
  • Verdeel je gerecht over 2 diepe kommen.
  • Bestrooi de noodles met het groen van het pijpajuintje en de geroosterde sesamzaadjes.

TIP:

Udon noodles vind je in de Aziatische sector in de supermarkt.

Reacties